Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Филиал „Любен Каравелов” чества 50-годишен юбилей

 20 Май 2011

С академично тържество започнаха честванията на 50-годишният юбилей на кърджалийския филиал на Пловдивския университет „Любен Каравелов”. Гост на тържеството беше държавния глава на Република България Георги Първанов. Сред останалите официални гости бяха народния представител Лютви Местан, областният управител Иванка Таушанова, кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис, ректорът на ПУ „Паисий Хилендарски” доц. Запраян Козлуджов, видни общественици, бивши преподаватели.
В изказването си ректорът на Пловдивския университет доц. Запрят Козлуджов изтъкна, че филиалът е доказал своето място в сферата на висшето образование и продължава да се утвърждава като негов храм за Източните Родопи.
Народният представител Лютви Местан също изтъкна огромното значение на филиала за културно-просветното развитие на региона и се преклони пред работата на преподавателите от института през изминалите 50 години. С поздравителен адрес към всички се обърна и областният управител Иванка Таушанова.
„През изминалите години вие доказахте професионализма си. Благодарение на усилията и търпението ви безбройните ваши възпитаници са постигнали големи успехи.Филиала е с дълга история и впечатляващи резултати не само защото носи името на един велик българин, а защото се е превърнал за кърджалийци в емблематично място. Много думи бихме казали, но по-важното днес е да се каже, че Кърджали не би бил същият. Пожелавам ви да продължавате да работите за раждането на толкова много таланти и достойно да изпълнявате своята мисия”. С тези думи към присъстващите се обърна и кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис. След словото си той подари картина на директора на филиала проф. Людмил Спасов.
„Отдавам почит и признание на всички съпричастни в живота на филиала през изминалите 50 години. Сега върви един дебат между представителите на институциите – Как да се подобри реализицията на българските студенти? В момента се вижда ясно, че няма как да ги задържим в България. Трябва да се намерят други начини и средства – икономически и социални стимули на младите хора, за да можем да ги задържим в България и родния им край. Днес от тук формулирам нуждата от създаване на стратегия за развитието и просперитета на Родопския край. Трябва да се създадат целеви-социални пакети за привличане на млади лекари и учители, ако е нужно създаване на данъчни облекчения за откриване на нови работни места за младите хора. Трябва да се намери начин за стимулиране и стартиране на бизнес, инвестиции, обучение и преквалификация. Родопският край трябва да развие трансграничното сътрудничество и да развива не само транспортната инфраструктура, но и електронната, училищната и болничната инраструктура”, заяви държавният глава пред огромната аудитория. След словото си той награди учебното заведение с почетен знак и диплом.
По обяд държавният глава Георги Първанов се срещна с кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис и ръководството на общината.


Още снимки
 Прочитания: 3258 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign