Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали чества 24 май

 25 Май 2011

24 май- Деня на българската просвета и култура и славянската писменост –най-красивият, най-вдъхновяващия и най-оптимистичният български празник, събра вчера стотици кърджалийци. Още от ранните сутрешни часове училищните дворове се изпълниха с детска глъч, усмивки и цветя. Първокласниците получиха първите си свидетелства, а абитуриентите за последен път прекрачиха прага на родното училище. След края на школските тържества, представителните блокове на основни и средни училища от Кърджали и общината, на професионалните гимназии и читалища се отправиха към Дома на културата, за да станат част от празничното шествие. То премина по централния градски булевард под аплодисментите на кърджалийци. Пъстроцветната колона от учители и ученици бе водена от Гвардейския отряд при ГПЧЕ „Христо Ботев”, мажоретния състав при СОУ „Отец Паисий” и градския духов оркестър. Шествието приключи при Паметника на Освободителите в Градската градина, където от 11 часа започна празничният ритуал.
Празничният ритуал започна с изпълненията на Гвардейския отряд при ГПЧЕ „Христо Ботев” и химна на светите братя Кирил и Методий от Детска вокална група. В знак на признателност към делото на солунските братя най –малките представители на подрастващото поколение поднесоха цветя пред Паметника на Освободителите.
Официални гости на празника бяха областният управител Иванка Таушанова, народните представители от ПП ГЕРБ Цвета Караянчева и от „Коалиция за България” Димчо Михалевски, председателят на Общински съвет Кърджали Сейфи Неджиб, началникът на РИО Емилия Владева и заместник-кметът на община Кърджали Елисавета Кехайова.
По случай празника привествено слово произнесе кметът инж. Хасан Азис.
„24 май е нашият празник на буквите на словото и на творчеството в прослава на братята Кирил и Методи и на техните последователи. Празник на духа на човешкия стремеж към високите естетически и нравствени катерогии. Малката буква, която с трепереща и неуверена ръка изписва първолачето е началото на съзнателния жизнен път на всеки от нас които е осеян с успехи и разочарования, радост и тъга със срещи и раздели. Ето защо на 24 май ние всъщност честваме живота в цялото му разнообразие и пъстрота.
За миг само ако си представим един наш ден без словото, без музиката, без книгата ще осъзнаем, че това би било само съществуване, но не и живот. Затова ни е така скъп този празник, затова той е така пъстър уханен, слънчев и очакван.” С тези думи към присъстващите се обърна градоначалникът. Той припомни на всички, че делото на равноапостолите естествено се е превърнало в празник и вдъхновение за поколения творци, а образите на Кирил и Методий по особен начин – директно или индиректно, са съпътствали живота ни.
Инж. Азис честити празника на всички просветители, творци и хора на науката и изрази дълбоката благодарност на поколенията за труда и вдъхновението им. Той честити празника и на всички ученици, на техните родители, баби, и дядовци. Пожела „На добър час” на абитуриентите и им пожела успехи и живот, пропит с настроението от балната им вечер.
По време на тържеството кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис награди и изявени ученици, представили Кърджали достойно на национални и международни конкурси, олимпиади, състезания и фестивали, а елект президентът на Ротари клуб Кърджали Альоша Синабов обяви традиционните награди за изявени абитуриенти и млади дарования. За пета поредна година градоначалникът връчи и специалната едногодишна стипендия „Кърджали”. Тази година бяха отличени трима най-изявени абитуриенти със специалната стипендия.
Честването на празника продължи с подготвената от община Кърджали програма. За доброто настроение на кърджалийци се погрижиха Детска вокална група „Дъга” при читалище „Обединение”, Школа по спортни танци към ОЦКМД, солист от ДВГ към ОДК, Фолклорен ансамбъл към Дома на културата.

Още снимки
 Прочитания: 2405 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign