Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Ученици от Кърджали се наредиха сред математическия елит в България

 30 Януари 2006

Изключително успешно участие отбеляза Кърджали на шестата национална конференция на Ученическия институт по математика и информатика към БАН /УчИМИ/. За първи път наши реферати бяха допуснати до публична защита на националната сесия, която е най-престижният форум в България за научни разработки на млади математици.
Конференцията се проведе от 27 до 29 януари в Пловдив под патронажа на зам.-министъра на образованието и науката доц. Кирчо Атанасов. Участниците бяха настанени в новотел “Пловдив”, а самата конференция се състоя в залите на Факултета по математика и информатика в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. Младите математически таланти докладваха своите изследователски проекти в две паралелни сесии – по математика и по информатика.
Кърджали участва в научната сесия по математика с три доклада:
“Вероятности в окръжност” – Овсанна Черкишян и Цветомира Колева, ученички от 11 клас на СОУ “П.Р.Славейков”,
“Питагоровата теорема върху квадратна мрежа” – Живко Георгиев от 10 клас и Мария Петкова от 8 клас на СОУ “П.Р.Славейков”,
“Прогресии в геометрията” – Владимир Велинов и Пламен Митрев от ГПЧЕ “Хр.Ботев”.
Всечки те заедно с техния научен ръководител Вълчо Милчев се завърнаха в Кърджали с куп грамоти.
Общо 21 изследователски проекта от цялата страна бяха допуснати защита пред журито по математика с председател проф. Олег Мушкаров. Преди това всяка от разработките бе рецензирана от научни работници от Института по математика и информатика при Българската академия на науките.
С изключение на Кърджали, всички други проекти бяха от математически гмназии. По училища допуснатите проекти бяха: Софийска математическа гимназия – 9, Национална природо-математическа гимназия, София – 4, СОУ”П.Р.Славейков”, Кърджали – 2, ГПЧЕ”Хр.Ботев”, Кърджали – 1, Математическа гимназия, Благоевград –1, Математическа гимназия, Варна – 1, Математическа гимназия, Враца – 1, Математическа гимназия, Бургас – 1, Математическа гимназия, Ловеч – 1.
На церемонията по закриването взеха участие зам.-министърът на МОН доц. Кирчо Атанасов, академик Петър Кендеров, който е и председател на Фондация “Св. Св. Кирил и Методий”, председателят на Съюза на математиците в България чл.кор. проф. Стефан Додунеков, деканът на Факултета по математика и информатика на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” доц. Димитър Мекеров. Своите награди кърджалийци получиха от ръцете на акад. Кендеров, който каза, че е приятно изненадан от успеха на Кърджали. По време на научната сесия и при церемонията нашите млади математици чуха ласкави отзиви за рефератите “Вероятности в окръжност” и “Питагоровата теорема върху квадратна мрежа”, изказани от председателя на журито проф. Мушкаров. В една от почивките към Живко се приближи доцент Евгения Сендова, за да му стисне ръкато и да поздрави него и Мария за работата им по проекта за теоремата на Питагор.
След приключване на сесията ръководителят на Ученическия институт по математика и информатика проф. Мушкаров отбеляза, че тазгодишната конференция е протекла при особено високо научно ниво и изключителна оспорваност. За нас вие сте млади научни сътрудници, каза още ръководителят на УчИМИ. Конференцията беше дори над обичайното международно ниво, не скри впечатленията си и доц. Сендова, тютор към RSI, Масачузетс.


 Прочитания: 2570 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign