Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Над 500 ученици бяха евакуирани от “горящо” училище

 31 Януари 2006

Над 500 ученици бяха евакуирани спешно в двора на СОУ “Йордан Йовков” в Кърджали, след като в 9,30 часа тази сутрин училищният звънец “извести” за пожар в класна стая на втория етаж на сградата. За щастие, запалването бе с учебна цел, за да се провери готовността на учителите и учениците да реагират при критична ситуация. Само за броени минути всички класове “се изсипаха” под строй в двора на школото заедно с преподавателите си, за да проследят действията на пожарникарите.
Тренировъчното занятие бе първата проява на територията на РДВР-Кърджали от съвместна национална програма на МВР и Министерството на образованието и науката. Проектът стартира в столицата и 28-те областни градове в страната точно в 9 часа с образователна беседа пред ученици по проблема за пожарната безопасност в дома и училището и необходимите действия при критична ситуация. Пред кърджалийските ученици основните мерки бяха представени от началника на РЗПАБ-Кърджали полк. Христо Тодоров. На децата бяха раздадени листовки с най-важните съвети, които трябва да знаят за предпазване от пожари и за своята безопасност в условията на пожар.
Най-голям интерес предизвика учебната евакуация и потушаването на пожара от огнеборците. Само за минути три пожарни коли влязоха в двора на училището и започнаха действията на екипите. Двама училищни работници, блокирани от пожара, бяха изведени с пожарникарската стълба от втория етаж на сградата, след което огнеборците щурмуваха огнището на пожара. В същото време се наложи още двама души да напуснат сградата през прозореца, като скочат върху подготвения вече дюшек. Веднага след това лекари и екип на Българския червен кръст помогнаха на леко пострадал огнеборец.
През цялото време акцията ръководеше полк. Христо Тодоров, а майор Сергей Заимов от РЗПАБ обясняваше на децата действията на огнеборците. В края на занятието служителите демонстрационно потушиха и запалена лесногорима течност в двора на училището.
Националната програма през месец февруари ще акцентира върху превенцията на пожарите и ще обхване 115 училища във всички общини в областта. През следващите месеци последователно ще бъде представена работата на другите звена в РДВР – полицията, звеното за борба с организираната престъпност, служителите от групите за борба с наркотиците и други служби, които противодействат на актуални престъпления.
Идеята е превенцията, която е практика с традиции в страните от ЕС, да навлезе трайно в българските училища и да се превърне в част от ежедневието на децата. Като илюстрация на полезността от такова начинание може е установеният вече финансов ефект в страните, които са превърнали в приоритет предпазването и предотвратяването на престъпленията. Според техни изчисления всеки вложен лев за превенция намалява петкратно стойността на наказателните мерки и освобождава ресурс за социални дейности.


 Прочитания: 2659 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign