Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджалийци сведоха глави пред подвига на Ботев

 02 Юни 2011

Вече 63 години, точно в 12 часа на втори юни, в продължение на 3 минути сирените в цялата страна оповестяват отдаването на всенародна почит към паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Днес точно в 12 кърджалийци също сведоха чела, за да почетат Ботевото дело. Малко преди това официалните лица изкачиха стълбичките пред Паметника на Освободителите, а признателните потомци поднесоха венци и цветя в памет на загиналите. Сред официалните лица на честването бяха областният управител Иванка Таушанова, подполковник Евгени Енчев –началник регионален военен сектор, директорът на ОД на МВР комисар Валери Баранов и зам.-кметът на община Кърджали инж. Васил Бобеков.
За поредна година към кърджалийци в Деня на Ботев се обърна и кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис. В словото си той каза:
„Вече 135 години на този ден се прекланяме чела пред подвига на Христо Ботев, прекланяме се пред живота и делото на гениалния поет и публицист, пред революционера и непоколебимия патриот. За всеки от нас животът, революционният път и смъртта на Христо Ботев са, може би, най-яркия символ на величието и трагизма на българската национална революция, символ на саможертвата, на българския национален гений.
Уважаеми съграждани, Днешният ден не е просто време за свидни синовни спомени и признателност. Днешният ден е нашето най-голямо мерило за стойността на онова, което правим днес ние, потомците на Ботев. И затова, скланяйки чела в знак на признателност, мисля, че сме длъжни да си припомним, да поемем и да понесем онзи родолюбив възглас на ботевите четници - ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!”

Още снимки
 Прочитания: 2146 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign