Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Американци учасваха в патронния празник на ГПЧЕ „Христо Ботев”

 02 Юни 2011

Гвардейският отряд при ГПЧЕ „Христо Ботев” днес откри тържеството, посветено на патронния празник на елитното школо, с танц по популярната патриотична рокпесен на „Епизод” по стихове на поета. Гости на празника бяха съветникът по обществените въпроси към американското посолство у нас Кен Московиц и световноизвестният джазмен Ари Роланд, които поднесоха цветя пред паметника на Христо Ботев в двора на езиковата гимназия. Цветя поднесоха и кметът инж. Хасан Азис и заместникът на областния управител Асен Тюрдиев.
„С будната си и бунтовническа мисъл Ботев, само на 28 години, доказва категорично своя избор между смъртта и живота”, каза в словото си учителката по литература и български език Надежда Карагьозова. „Почувствайте духа на Ботев, като негови следовници бъдете днешното ни мерило за напредък, достойнство и кураж”, заяви зам.-областният управител Асен Тюрдиев. Кметът инж. Хасан Азис отбеляза, че Езиковата гимназия се ползва със заслужен авторитет, защото съхранява българските традиции и стремеж към откривателство и себеизява.
Ученици рецитираха огнените стихове на великия революционер и публицист, след което изпяха химна на гимназията. 18-годишната Кадер Юмер прочете есето си, получило трета награда на националния конкурс „Живеем в земята на Ботев”.
Гостите и възпитаниците на гимназията заедно с преподавателите сведоха глави в знак на мълчание пред паметта на Ботев и загиналите за свободата ни.
По-късно учиници, учители и гости на тържеството имаха възможност да се насладят на изпълненията на джаз-квартета на Ари Роланд. Стана ясно, че домакин и съорганизатор на проявите на американските музиканти в Кърджали е дружество "Приятели на САЩ". Довечера от 20 часа в джаз-клуб „Стейдж” те ще поднесат поредната си порция джаз за феновете на тази музика.

Още снимки
 Прочитания: 2402 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign