Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Етнофестивал превърна Кърджали в Ерусалим на Балканите

 06 Юни 2011

Кърджали бе домакин на Третия национален етнофестивал „Кърджали – столица на толерантността – 2011”. Близо 700 самодейци от етносите, които живеят в страната ни, се надпяваха и надиграваха с български, турски, арменски, татарски, цигански и каракачански песни и танци. Организатор на проявата е читалище „Юмер Лютфи 1993” със съдействието на Община Кърджали.
В Кърджали вече се провеждат много и различни фестивали през годината, но този има особен смисъл. С него искаме да покажем, че музикално - танцовите традиции на отделните етноси в България представляват пъстър букет, който е част от националната ни култура.С участие във фестивала всяка общност има възможност да популяризира своето фолклорно изкуство.Така Кърджали се превърща в истинска столица на толерантността, каза на откриването кметът инж. Хасан Азис, под чиято егида се провежда етнофестивала.
На сцената на Дома на културата се изявиха над 30 читалищни състави от града и региона.В концерта заедно с ритъма на копаницата прозвуча и родопската песен „Бела, съм бела, юначе!”, а Юнгюл Осман от кубратското с. Беловец представи ориенталско шоу.За поредна година гостуваха хор "Комидас" към дружество "Арарат" Хасково и татарски танцов ансамбъл „Суйгу” от с. Ветово, Русенско.
В галаконцерта заедно на една сцена излязоха танцьорите при ОБЦКМД и ансамбъл Кърджали при читалище „Юмер Лютви”.
Всички изпълнители получиха грамоти от община Кърджали за своето участие.


Още снимки
 Прочитания: 2065 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign