Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Валията на Одрин пристига в Кърджали, откриват изложба в Арт галерия „Кръг”

 21 Юни 2011

Делегация, водена от валията на Одрин г-н Гьокхан Сьозер, пристига в Кърджали. В състава й участват бизнесмени, културни и политически дейци, представители на гражданския сектор. Целта е да се обсъдят възможности за партньорство и инвестиции. Член на делегацията е и свещеник Александър Чъкърък, който е ръкоположен за свещеник през 2001 г., а през 2003 г. Вселенският патриарх Негово Светейшество Вартоломей го изпраща да служи в българската православна църква в Одрин „Св. Георги”.
По повод на официалната визита, на 22 юни в Арт галерия „Кръг” в 18.00 ч. ще бъде открита фотоизложба с 41 фотографии, представящи разнообразното историческо и културно наследство на Одрин. Той е един от най-старите градове в Европа. Създаден е от траките, а по-късно на същото място възниква гръцкият град Орестея. През 125 г. римският император Адриан го назовава на свое име – Адрианопол. До 1369 г., когато е превзет от османските турци, той е един от главните центрове на Византийската империя. Почти цял век след това е първата турска столица – до падането на Константинопол през 1453 г. Това е и времето на най-големия му разцвет, когато султаните се надпреварват да строят дворцови комплекси, грандиозни ансамбли, монументални сгради и храмове. В града традиционно са живели и много българи. До 1913 г. тук е имало българска мъжка и девическа гимназия, както и няколко църкви, от които са запазени „Свети Георги“ (построена през 1880 г.) и "Св. св. Константин и Елена" (1869 г.).
Изложбата, представяща културното и историческото богатство на Одрин под заглавие „Незаменимият завет на дедите ни”, се подготвя от 2 години и в нея са поканени да участват известни фотографи от цяла Турция. Нейната премиера е в Кърджали, като всички гости ще получат специален каталог с представените работи. Събитието се организира от Регионална Дирекция на Анадолската агенция в Одрин и Дружеството за турска култура и изкуство – Кърджали. След Кърджали изложбата ще бъде показана и в самия Одрин.

Още снимки
 Прочитания: 2217 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign