Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Елена Хайтова и Никола Гигов идват в Кърджали

 23 Юни 2011

Народно читалище "Обединение 1913" – Кърджали организира творческа вечер с писателите: Никола Гигов - "Клада за феникси" и Елена Хайтова - "Гладиаторът Хайтов". Срещата ще се състои на 27 юни 2011 г. от 18 часа.
Никола Гигов е автор на 58 книги -поезия и проза.Той е носител на 100 национални и 20 световни награди. Има издадени 10 книги в чужбина и стотици публикации на 22 езика. Посетил е 43 страни - от Япония до Америка. Член е на СБП. Почетен гражданин на град Смолян. Учредител на Националните Орфееви празници. По негови стихове са създадени над 100 песни от 45 композитори. Бил е водещ в БНТ, Канал едно 10 години.
За изследванията си за Орфей и целокупното си творчество през 2008 г. е включен в Световната класация "великите мъже на двадесет и първи век”–от Американския биографичен институт- САЩ.
През 2008 година филмът "Мистериите на Орфей" е премиерно прожектиран в Париж.
През 2009 г. получава"Златен медал за България" от САЩ. Наричат го "Певец на извори", "Певец на Родопите и на жеравната тъга". През октомври 2009 г. получава световна награда на името на Леонардо да Винчи от Кеймбридж, Англия.
Елена Хайтова живее повече от три десетилетия в Родопите. Работила е като редактор на окръжния вестник в Смолян и в литературната притурка „Здравец”.През 2003 г. пише книгата си "Баща ми - най-дивият разказ" и е приета за член на Съюза на българските писатели. Печели и националната награда Обручение: "Хайтов и България".
Елена Хайтова има издадени 9 книги: две книги за космическата певица Валя Балканска "Сама сред звездите", книгата "Разбъркани кичилки" - гневна проза и публицистика, "Искри от Рожен" в съавторство, удостоена с националната награда "Златен Перелик", книгата й "Безумният Орфей" - за орфеиста и неин съпруг Никола Гигов. Елена Хайтова е носител на литературната награда на община Смолян за книгата "Безумния Орфей". Има над 10 национални литературни награди.


 Прочитания: 2219 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign