Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Съдът върна делото срещу Хасан Азис в прокуратурата

 29 Юни 2011

Софийски районен съд прекрати делото срещу кмета на Кърджали инж. Хасан Азис. Магистратите го върнаха за доразглеждане в прокуратурата за прецизиране на обвинителния акт. Според съдията има несъответствие между неговата обстоятелствена част и диспозитива. Прокуратурата може да внесе обвинителния акт отново, като срокът за това е от седмица до 5 месеца.
Така приключи второто заседание по делото срещу инж. Хасан Азис, срещу когото беше повдигнато обвинение в опит да заблуди 2-ма министри при отчуждаването на парцел в района на „Водното огледало“.
Рано тази сутрин младежи и пенсионери заминаха за столицата, за да подкрепят кърджалийския кмет инж. Хасан Азис. За 10 часа бе насрочено делото в Софийския градски съд, където стартира второто му заседание. Както възрастните хора, така и младежите, придружаващи кмета, бяха убедени в неговата невинност.
„Съдът трябва да оцени инж. Азис, така както го оценяват хората в Кърджали“, каза председателят на „Клуба на пенсионерите“ Илияна Василева, която също пътуваше в групата. По думите й кметът Хасан Азис е единствения градоначалник от 20 години, който е оставил нещо хубаво след себе си. Освен това непрекъснато мислел за пенсионерите – как да улесни живота им, за децата. „Аз мисля, че ще бъде оправдан”, беше категорична Василева. „Твърдо стоим зад Хасан Азис”, заявиха й придружаващите го младежи.
Видимо спокоен беше и самият кмет инж. Хасан Азис. „Ще съдействаме на съда, за да може делото да приключи колкото се може по-бързо”, заяви той. За пореден път подчерта, че силата му се крие в публичността и достъпността на обществото до това дело“. „Спокоен съм както за хода, така и за изхода на делото. Имам голяма обществена подкрепа, за което благодаря. Нека обществения интерес не се приема като натиск”, каза инж. Хасан Азис.
Какво се случи днес в залата на Софийския градски съд? В началото на съдебното заседание адвокатите поискаха от съда да прекрати делото като се мотивираха с допуснати процесуални нарушения в досъдебното производство. „Обвинението е неясно, противоречиво и не може да се разбере какво точно се твърди от прокуратурата”, каза адвокат Даниела Доковска.
Адвокатите бяха категорични, че в досъдебното производство срещу кърджалийския кмет са допуснати процесуални нарушения. След внасянето на искането съдебният състав се оттегли на съвещание, след което се произнесе.
Прокурорът от ВКП Пламен Георгиев отказа да коментира казуса но обеща доста изненади по делото. Той бе категоричен, че в него няма никаква политика, като по този начин отговори на въпроса няма ли връзка с предстоящите местни избори.
В залата присъстваше и бившият министър на регионалното развитие Асен Гагаузов. „Изненадан бях от твърденията на прокуратурата, че едва ли не е извършено подвеждане на МРРБ. Истината е, че ние никога не сме имали намерение да плащаме тази оценка, затова и не сме търсили средства за това. Съгласно Закона за вадите всичко което се намира в коритото на реките е или публична държавна, или публична общинска собственост. Така че то няма как да бъде частна собственост. Аз не се чувствам подведен от когото и да е било, за да плащам нещо, което считам, че не е частна собственост”, беше категоричен Гагаузов. На въпрос защо точно сега се гледа делото той каза, че може и да се направи аналогии с предстоящите избори. „Но какво и да е, това дело не дава някакви основания, че някой е измамил някого”, каза още бившият строителен министър.

Още снимки
 Прочитания: 2605 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign