Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

„Приятели на Европа” от ОДК черпят опит в офисите на ЕК и ЕП в България

 30 Юни 2011

На 27 юни ученици от Клуб „Приятели на Европа” към Обединен детски комплекс Кърджали с ръководитил Харун Бекир, посетиха Представителството на Европейската комисия в България и Информационното бюро на Европейския парламент в гр. София.
Европейският парламент има свои информационни бюра в столиците на всички Държави членки и е създадено с цел да предоставя информация за ролята и дейността на самия Парламент и в по-общ аспект за Европейския съюз.
Членовете на клуба, които посетиха информационното бюро в гр. София са ученици от СОУ „П. Р. Славейков”. Те бяха приети от г-жа Виолета Станичич, която е ръководител на представителството на Европейската комисия в България. Тя представи Европейския съюз, неговата роля, организация и място в света, както и бъдещето на неговите граждани и особено възможностите за развитие на младите в него. Учениците от Клуб „Приятели на Европа” имаха възможност да се запознаят и с дейността на Информационното бюро на Европейския парламент в България. Мария Герганова от информационнота бюро запозна учениците от клуба с образователните програми, Европейските младежки програми и инициативи. При своето посещение членовете на клуба споделиха, че днес е по-важно от всякога младите хора от европейските страни не само да познават, но и да са въвлечени в процеса на вземане на решения, в избора и отговорностите, което ще ги направи част от демократичния живот на Европа. Опитвайки се да вземат важни решения за своя собствен живот, в търсенето на личната си посока, те трябва да участват в европейския дебат и да изпитат "на живо" уникалността и многообразието на това да си гражданин на ЕС.
От настоящата учебна година в Обединен детски комплекс, гр. Кърджали съществува и европейски клуб, който по утвърдена програма ежеседмично провежда своите занимания в Клуб "Приятели на Европа". През месец март Клуб "Приятели на Европа", към ОДК-Кърджали стана член на Националното сдружение на българските Европейски клубове (NABEC).

Още снимки
 Прочитания: 2351 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign