Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Специален докладчик на ООН на посещение в Кърджали

 08 Юли 2011

Утре в Кърджали пристига специалният докладчик и независим експерт по въпросите на малцинствата към ООН г-жа Гей Макдугъл.
Г-жа Гей Макдугъл се интересува от етническите, религиозните и езиковите малцинства в България, от проблемите, свързани с положението на малцинствените групи, от специфичните законодателни и други мерки, които са приети за недопускане на дискриминация, за равенство пред закона с цел членовете на малцинствените групи да могат безпрепятствено да упражняват своите права. Ще бъдат повдигнати и въпроси за равния достъп до образование на малцинствата, за обучението им на майчин език. По време на посещението си в страната ни г-жа Гей Макдугъл се среща с представители на правителството, правозащитни и граждански организации, местни власти и представители на вероизповеданията.
Артдвижение Кръг са организатори на нейното посещение в Кърджали, а Българският Хелзинкски Комитет е координатор на срещите й в страната. В Кърджали г-жа Гей Макдугъл и нейният екип ще се срещнат с градоначалника инж. Хасан Азис, ще имат среща в мюфтийството, а също и с екипа на омбудсмана на Кърджали г-н Хакиф Емин. Предвидени са срещи с г-н Мюмюн Емин, старши експерт в Дирекция „Специализирана администрация” на Комисията за защита от дискриминация, и с представители на граждански, младежки и културни организации. За да напише доклада си за България, г-жа Гей Макдугъл посещава София, Пловдив, Пазарджик, Кърджали и Благоевград. Прочитания: 2244 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign