Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Депото за твърди отпадъци готово частично до края на 2011 година

 12 Юли 2011

До края на годината депото за твърди отпадъци край Кърджали може да бъде завършено частично. Такова е всеобщото разбиране на изпълнителите, на инженера на проекта и на експертите в общинската администрация в града край Арда след проведената днес среща при заместник кмета на общината Васил Бобеков. По думите му добре е на този етап да се усвоят средствата от Европейския съюз по програма ИСПА, а за догодина да остане националното съфинансиране.
Към днешна дата почти напълно завършен е подобекта „Резервоар”, по-голямата част от работата по Клетка №1, изкопните работи почти са завършени, основите на пътищата са готови и се работи по други два малки подобекта - административна сграда и КПП. За другите се очаква окончателното решение по оптимизацията на проекта, уточни Бобеков.
Според него все още не е ясно как ще бъдат редуцирани сумите и дейностите по проекта, каквото намерение декларираха представители на ЕК и МОСВ. Твърдо се спрягаше варианта първоначалната сума от 14 милиона евро да бъде редуцирана на 11 милиона евро, като отпаднат като бенифициенти 4 от общините в Кърджалийска област. Кметовете категорично не приеха този вариант.
„В обхвата на проекта трябва да останат и седемте общини в Кърджалийска област плюс Ивайловград. Намалението в обема ще бъде в отпадането на претоварните станции в най-близките на Кърджали общини – Момчилград, Черноочене и Джебел”, каза Бобеков. По думите му тяхната смет ще се извозва директно в депото край Кърджали като се използва главния път, а останалите общини си имали претоварни станции. Според заместник-кмета големият спор ще бъде дали депото ще има сортираща и компостираща инсталация. „В случай, че тези инсталации отпаднат, ние ще възпроизведем старото положение, при това с цената на много средства, и много бързо ще запълним единствената засега клетка за две или три години, вместо за пет”, твърди Бобеков. Той бе категоричен, че ако цената на проекта се намали от 14 на 11 милиона евро, ще отпаднат от него сортиращата и компенсиращата инсталации, което ще върне ситуацията в началния й вариант.


 Прочитания: 1947 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign