Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

В единството между думи и дела

 18 Юли 2011

Община Кърджали, Общинският комитет „Васил Левски”, Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров, Регионалният инспекторат по образованието и Военният клуб организираха честване на 174-та годишнина от рождението на Апостола. По този повод в Кърджали гостува д-р Стоян Джавезов, секретар на Общонародния комитет и председател на фондация “Васил Левски”. Той представи едни от последните издания на фондацията, между които и втория том на луксозното издание "Васил Левски. Документи - Автентичен текст. Исторически коментар”, която се явява естествено продължение на факсимилното издание на том І, отпечатан през 2000 г. В нея се разчита буквално всеки ред, написан от ръката на Левски, автентични негови писма, слова, програми, напътствия и др., като успоредно с това се правят и най-необходимите археографски пояснения. Втората част от изданието е решена коментарно, като целта й е да въведе читателя в някои по-сложни и по-малко известни проблеми, свързани с Дякона.
Най-добрият начин да почетем Левски, каза Джавезов, е като популяризираме неговото документално наследство. Може би затова и някои от биографичните подробности за него все още не са изяснени. Защото могат да бъдат обект на интерпретации. Затова, вместо тях, Левски е описвал по-важите и съществени неща, като някои от принципите в нравствената „Нареда”, в която специално място отделя на съгласието, братството, съвършеното равенство между всички народности, на хуманизма,политическото, националното равенство и социалния прогрес, реда, дисциплината и др.Именно чрез тях може да се повдигне и изгради храма на първата свобода и да се даде всекиму нужното, по неговите думи.
Затова най-вярно и точно нашият Апостол на свободата, обобщи Джавезов, се разкрива в тези написани от него редове, които доказват, че той стои здраво във всичко онова, което казва и върши.Още снимки
 Прочитания: 2001 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign