Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

След 17 години Кърджали отново с детска млечна кухня

 25 Юли 2011

След 17 години Кърджали отново се сдоби с детска млечна кухня, която заработи под шапката на Домашния социалния патронаж в града. През тези години са правени опити от частни фирми да предлагат тази социална услуга, но всички са били неуспешни, казаха днес при откриването на кухнята служители на патронажа. Лентата преряза кметът на общината инж. Хасан Азис. Той бе придружаван от енорийския свещеник отец Петър, районния мюфтия Бейхан Мехмед, заместник-кмета Елисавета Кехайова, специалисти от общината, разработили проекта, строители, директори на социалните служби в Кърджали. На откриването присъстваха и общински съветници от местния парламент, родители и деца, ползващи услугата, възрастни и социално слаби хора, които също са бенефициенти на дейностите на Домашния социален патронаж.
Млечната детска кухня е част от проект по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013. Основният ремонт на помешенията на Домашния социален патронаж и оборудването им бяха извършени по Договор за безвъзмездна финансова помощ № BG161PO001/1.1-01/2007/061 “Основен ремонт и оборудване на помещенията на «Домашен социален патронаж» и част от сградата на Дневен център «Надежда» в гр. Кърджали”, финансиран по Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013г.
Общата стойност на договора е 1 125 982,59 лв., като 100% са гранд. Съфинансирането от страна на Европейския фонд за регионално развитие е 957 085,20 лв.
Реализирането на проекта даде възможност да се подобрят услугите, които се предоставят от Домашен социален патронаж. Сега патронажа има възможност да доставя топла храна на 200 социално слаби жители на община Кърджали отделно предоставянето от новата придобивка - Детска млечна кухня, в подкрепа на най-малките жители на общината.
„Един от най-доволните хора в днешния ден, освен най-малките жители на община Кърджали и хората, които ползват услугите на Домашния социален патронаж, несъмнено е и кметът на общината. През последните години усилията ни бяха насочени към удовлетворяване на социалните нужди на хората. Това са най-малките жители, нашата надежда, нашите деца. Това са социално слабите, хората с увреждания, които нямат възможността да се грижат за себе си. През последните 15-20 години младите родители, бабите и дядовците бяха вече позабравили детската млечна кухня. А тази услуга не е случайно хрумване. Идеята за нея бе реализирана преди това в 4 детски градини в Кърджали. Това е резултат от нашите последователни усилия за разширяването на социалните услуги. От многото проекти, които реализирахме, този за Домашният социален патронаж и детската кухня са най-важните, най-човешките и се радвам, че те се оценяват по достойнство от ползвателите на услугите”, каза преди да пререже лентата на новата социална придобивка кметът инж. Хасан Азис.
Крайните бенефициенти на проекта са 1200 социално слаби жители на община Кърджали, 371 човека с физически увреждания на различна възраст и 740 представители на техните семейства.

Още снимки
 Прочитания: 3083 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign