Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

МРРБ одобри общински проект за Перперикон за близо 4 милиона лева

 27 Юли 2011

МРРБ одобри проекта по ОП „Регионално развитие” за консервация и реставрация на Перперикон, който е на стойност 3 844 099 лева, съобщи на брифинг кметът на Кърджали инж. Хасан Азис.
Дейностите, които са предвидени, са свързани с укрепителни мероприятия на акропола, свещения дворец и скалния проход към него, изграждане на художествено осветление, както и рехабилитация и укрепване на посетителската пешаходна мрежа. Освен това са предвидени и интерпретация и анимация на археологическия комплекс, поясни градоначалникът.
По думите му проектът „Перперикон – дом на богове и хора” далеч надхвърля по значимост местните и регионални граници. „Радвам се, че археологическият паметник ще бъде изведен на много по-високо ниво на промотиране не само пред гражданите на България, но и пред много чужденци”, каза Хасан Азис. Според него след приключването на проекта и в предвид предстоящото отваряне на пътя през Маказа, Перперикон ще превърне Кърджали в културно-историческата столица на България. Стана ясно, че общината е поискала чрез писмо до управителния орган на ОП „Регионално развитие” правото за безвъзмездно управление на археологическия комплекс за срок от 5 години, като в това право партньор на общината е Регионалния исторически музей.


 Прочитания: 1910 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign