Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Замразяват строителството на парк „Арпезос-Север”, срокът се удължава до октомври 2012-а

 27 Юли 2011

От 1 август община Кърджали ще поиска замразяване на проекта за строителството на парк „Арпезос-Север” заради натрупали се проблеми от страна на фирмата изпълнител и МРРБ. Това е единствено правилното решение, защото в противен случай обектът няма да може да бъде завършен до 21 октомври 2011 година, какъвто е срокът посочен в проекта, с който публично се ангажираха изпълнителите – димитровградската фирма ТВБ, обяви на пресконференция кметът на Кърджали инж. Хасан Азис. По думите му ако общината не направи стъпки за замразяване на проекта, Кърджали може да загуби тази важна за гражданите му придобивка.
На вчерашната сесия местният парламент даде отсрочка от една година за реализиране на обекта – тоест до 21 октомври 2012 година.
На практика се оказва, че насипните работи под веждата на терена, които е трябвало да се извършват по друг един голям за Кърджали проект – Водното огледало, сега са вменени на община Кърджали, която трябва да задели от бюджета си 300 000 лева. Освен това общинските експерти са констатирали забавяне на темповете на строителство, приети от фирмата като първоначален график. Друг проблем е свързан с насажденията, чийто вегетативен период не е в момента и са обречени да изсъхнат. Оказало се, че масивният парапет над веждата, който трябва да осигури панорамна гледка към квартал „Възрожденци”, се е изместил от 2007 година насам, което изисква и ново конструктивно решение и препроектиране. Главният архитект Петя Назърова и общинските експерти са констатирали и много неточности в досегашната работа на изпълнителите.
„Имаме силни претенции към изпълнителя. Общественият ангажимент който фирмата пое пред обществеността на Кърджали не беше изпълнен”, категоричен беше кметът инж. Хасан Азис. По думите му не е изпълнено поетото задължение от страна на фирмата изпълнител за работа на няколко смени, за да може обектът да бъде завършен в срок. Пак фирмата изпълнител не е наела за някои работи, по нейно осмотрение, местни строители, както обещала. Работниците са от хасковското село Болярци. Градоначалникът изяви сериозни претенции към качеството на досегашната работа и материали, които се влагат в строителството.
Според инж. Хасан Азис централната изпълнителна власт поддържала изкуствено проблема с довършителните работи по Водното огледало, като по този начин завличала реализацията на парка. „Ангажимент на управляващия орган на Оперативната програма за регионално развитие и МРРБ е било да контролира фирмите, строили хидротехническото съоръжение, включително и насипните работи, които е трябвало да извършат. Сега този проблем изкуствено се прехвърля на общината, която трябва много спешно да намери 300 000 лева, за да може проектът за Парк „Арпезо-Север” да продължи, каза кметът инж. Хасан Азис.

Още снимки
 Прочитания: 2104 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign