Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Национален събор на ловците и риболовците се проведе в Кърджали

 06 Август 2011

За първи път Националният събор на Съюза на ловците и риболовците в България се проведе извън столицата – в Кърджали. Формалният повод за това стана честването на 90 години от създаването на Ловно-рибарското дружество в града край Арда – една от най-старите организации в страната.
Хиляди кърджалийци изпълниха алеите на парк „Горубсо”, за да станат свидетели на церемонията по награждаването на заслужили ловци и риболовци от региона за опазването, съхранението и размножаването на дивечови и рибни видове, на изложбата на ловни кучета от породите птичари и гончета, да се насладят на изпълненията на Виевската група и нейните солистки.
Гости на събора бяха председателят на Съюза на ловците и риболовците в България Иван Петков, областният управител Иванка Таушанова, кметовете на Кърджали, Черноочене и Ардино, представители на ловно-рибарски дружества от цялата страна и разбира се – гражданите на Кърджали.
Една от атракциите на Събора стана най-възрастният ловджия в региона, роден през 1924 година в село Белобрад, Шабан Хаджиали, който разказа пред присъстващите за „подвизите” на своето ловно куче. „Много добро – като му кажеш да гони лисица – само лисици гони, като му кажеш заек – погва единствено и само зайците. Разбира! С него съм представял страната на много международни изложби и се гордея с него”, разказа бай Шабан от ловната дружинка „Боровица”.
Добрата новина, която зарадва ловците и рибарите, поднесе кметът на града инж. Хасан Азис. Общината е предоставила на сдружението терен край микроязовир „Жинзифово”, който да стане една добра база на ловците и риболовците в Кърджали. „Това е един добър пример за добрата координация между сдружението и местното самоуправление в една обща политика и общата любов към природата и нашия хубав край”, каза инж. Хасан Азис.
Председателят на СЛРБ Иван Петков изтъкна изключителния авторитет на кърджалийското дружество, изграден благодарение на последователните усилия за съхраняването и обогатяването на дивечовите и рибни запаси. „Така вие реализирате историческата мисия на ловно-рибарската организация като единствен гарант за опазването и обогатяването на българската природа”, каза Иван Петков.
Областният управител Иванка Таушанова изтъкна, че ловът и риболовът не са само страст и хоби, а и изключителна отговорност.

Още снимки
 Прочитания: 3059 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign