Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

С алкоочила кърджалийци съприжевивяха риска от шофиране след употреба на алкохол

 03 Октомври 2011

Акция –част от кампанията „Избери своя път” се провежда днес от 10.00 до 18:00 ч. на площад „Освобождение“ в Кърджали. Тя се реализира с подкрепата на Общината, сдружение „Отворена Младеж“ в партньорство с РЗИ - Кърджали и Превантивно-информационния център към Областния съвет по наркотични вещества. Има за цел да информира младите хора в общината как могат да подобрят качеството на живота си и атмосферата в местната общност чрез организиране на превантивни доброволчески инициативи, насочени към намаляване на злоупотребата с алкохол, употребата на наркотици, рисковете при шофиране и рисковете от заразяване със СПИН. Само за час и половина от началото на акцията 46 кърджалийци безплатно се възползваха от възможността да пробват алкоочилата, които симулират възприятията на човек употребил различно количество алкохол.Част от тях, сред които и председателят на общинския съвет по наркотични вещества Сезгин Бекир, пробваха уменията си като водачи на МПС и на алкосимулатор. Той от своя страна ги постави в ситуация на симулирано шофиране в трезво състояние и в състояние със съдържание на алкохол в кръвта.
Решилите да преживеят компютърно-симулирана ситуация на катастрофа, наречена „Фатални размисли“, вследствие употребата на алкохол, споделяха, че никога не биха си позволили да шофират в нетрезво състояние, след преживяното. Усещането е почти истинско и е съвсем различно действа върху нас като превенция срещу употребата на алкохол, допълваха те.
Кампания „Избери своя път“ се провежда като част от проект „Бъди доброволец! … чрез пътна безопасност“ на сдружение „Отворена Младеж“. Той е единственият одобрен проект за България в рамките на инициативата на Европейския съюз „Европейската година на доброволчеството 2011“.
Реализирането на акцията от кампанията в Кърджали в по-голямата си част се извърши от местни доброволци, които преминаха вчера обучение от представителите на „Отворена Младеж”.
„Стремим се с кампании на местно ниво да открояваме ползите за гражданите по един интересен и атрактивен начин. Според отзивите, които имаме, смятаме, че засега се справяме добре, коментира”, коментира председателят на Сдружението Даниел Ванков, който също е в Кърджали. Той адмирира работата на кърджалийските доброволци и сподели добрите си впечатления от базата с която те разполагат в РЗИ - Кърджали. От друга страна г-н Ванков сподели, че Кърджали се нарежда сред градовете с голяма активност и от страна на гражданите. За разлика от столицата, където за един ден тест-симулация с алкоочила са направили 70 души, тук активността е висока и има възможност да стигне тази в Благоевград от над 200 души.

Още снимки
 Прочитания: 1475 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign