Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Анелия Сенгалевич е новият носител на наградата „Петя Караколева”

 14 Октомври 2011

С приказна песен, изпълнена от актьора Атанас Атанасов, снощи в голямата зала на Народно читалище „Обединение” бе открита церемонията по връчването на литературната награда за детско творчество на името на голямата детска писателка Петя Караколева. Наградата се връчва за седма поредна година, а тазгодишният й носител стана детската писателка Анелия Сенгалевич. Тя бе отличена за книгата си „Седем дни чудесни”, а статуетката, изработена от скулптора Емил Пенчев й бе връчена лично от заместник-кмета на община Кърджали, съорганизатор наред със СБП на проявата, Елисавета Кехайова.
Г-жа Кехайова пожела на новата носителка на приза да продължава да работи, така че да радва всички деца с хубавите си приказки и послания, с които ги прави по-добри и по-щастливи.
От своя страна детската писателка Анелия Сенгалевич призна, че не е очаквала наградата да й бъде присъдена.
„Участвах в конкурса от уважение към паметта на тази голяма писателка Петя Караколева. Не смятам, че съм най-добрата и съм малко притеснена от това признание.”, коментира Анелия Сенгалевич след връчването на приза за детска литература.
Според нея детската книжка винаги ще има своето значение за най-младото поколение. „Някой деца четат много, въпроса е какво точно и дали наистина книгите са стойностни и възпитават в нравствени ценности. Мисля, че тук е ролята на нас възрастните. Има и деца, които не обичат да четат и мисля че те са повечето, но това се дължи на нашето нехайство. Любовта към книгата трябва да се възпитава още в ранна детска възраст и това е нашата роля”, коментира още новият носител на наградата „Петя Караколева”- Анелия Сенгалевич.
Досега носители на наградата за детско творчество „Петя Караколева” са Кирил Назъров, Севда Севан, Панчо Панчев - Дядо Пънч, Атанас Звездинов, Николай Милчев, Весела Фламбурари.

Още снимки
 Прочитания: 1575 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign