Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали се поклони пред освободителите си

 21 Октомври 2011

Днес, на своя празник – 21 октомври, Кърджали сведе глада пред загиналите за освобождението му преди 99 години по време на Балканската война войни, когато Кърджали и Източните Родопи стават част от България. Хиляди населиха градската градина пред Паметника на освободителите, като в множеството се вля и празничното ученическо шествие, тръгнало от Дома на културата и огласило главната улица на областния център.
Отдавна Кърджали не беше удостояван от толкова голямо парламентарно присъствие. За да съприжевиеят празника тук бяха дошли народните представители Цвета Караянчева, Димчо Михалевски, Петър Корумбашев, Емилия Масларова, Йордан Бакалов. От тяхно име и от името на община Кърджали, областната управа, всички държавни и общински структури на територията на Кърджали, бяха поднесени венци и цветя пред Паметника на освободителите. Венци и цветя бяха поднесени и от кандидати за градоначалническото място. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналите за освобождението на Кърджали. Слово произнесе временно изпълняващия длъжността кмет на общината Нурджан Юсеин. В него той каза:
„В дни като днешния е от особено значение да се замислим за собствения ни живот, за неговия смисъл, за историческата си памет и пътя по който вървим. Искаме се от това знаменателно за нашия град място, в деня на нашия празник, да заявим, че в това благословено от Бога кътче, живеят в сговор хора, които се разбират, работят заедно, помагат си, тъгуват и се радват заедно. Никой не е в състояние да развали комшулука ни, защото едва ли има край в България, където хората да са преминали през толкова изпитания, толкова съмнения и драми, които са ги направили по-чувствителни, но и по-мъдри. Доверчиви, но и решителни – да пазят човешкото си достойнство, но и достойнството на съгражданина си, независимо каква вяра изповядват и какъв произход имат. Именно с тази своя жизнена позиция и поведение можем да бъдем сигурни, че сме заслужили свободата си, че сме я оценили и опазили. И като най-ценен дар ще я предадем в ръцете на децата си”.
Водещият тържеството оповести, че за Деня на Кърджали са се получили поздравителни адреси от президента Георги Първанов, от КНСБ и от община Димитровград.

Още снимки




 Прочитания: 2438 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign ДГ Детелина - Детска градина в гр. Кърджали ТОИЛ ЕООД - Шлайфан бетон, Епоксидни покрития Агенция Кърджали 7 - Агенция за недвижими имоти