Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Холандци черпят опит от млади кърджалийски доброволци

 18 Ноември 2011

Знания и опит предадоха доброволците на БМЧК от Кърджали на червенокръстци от Холандия по време на визитата си в регион Брабант Норд –Ост. Посещението им бе организирано от БЧК в периода 31.10 до 05.11.2011 и се осъществи с финансовата подкрепа на дарители, като отговор на гостуването на техните връстници от страната на лалетата през миналата година. Възхитени от добрата организация на младежите доброволци от Кърджали и множество инициативи осъществявани от тях, холандците са пожелали да почерпят опит от България, макар стандартите на живот в двете страни да са различни. Първата визита определя и по-нататъшните цели на започналия обмен между двете страни. Докато холандците се учат как да изградят младежка червенокръстка структура, започвайки почти от нула, от там откъдето са спрели преди години, то българите добиват опит във фондонабирането.
В рамките на настоящата си визита осем кърджалийски доброволци посетиха офисите на Холандския червен кръст в градовете Фехл и Айндховен, участваха в демонстрации и състезание по първа помощ и заедно с холандските доброволци проведоха акция за фондонабиране чрез размяна на предмети, доста популярен и продуктивен метод в страната на лалетата. Резултатите от акцията са надминали очакванията и на домакините.
Лична среща с нашите доброволци са провели председателят на ХЧК за град Ос. На срещата е била обсъждана възможността за бъдеща съвместна работа. Вече се обмисля подготвянето на проект с по-голяма продължителност и насоченост както към обмен на информация, така и на доброволци. До реализирането ще се стигне след определяне на конкретните потребности на двете страни.
По време на последната сесия от обмена всички доброволци на ХЧК, ентусиазирани и мотивирани от видяното и чутото от нашите доброволци, са заявили желанието си да създадат регионална младежка структура , която да продължи сътрудничеството си както с областната организация на БЧК в Кърджали, така и на национално ниво.
Групата доброволци от БМЧК бе водена от Наталия Златарска, гл.специалист ”Здравна просвета и първа помощ” в Дирекция „БМЧК” и Катерина Дикмева-зам. председател на БМЧК и бивш координатор на младежите доброволци от Кърджали, а от страна на ХЧК – доброволката Карин Швиебе, която бе ръководител на посещението на холандските доброволци в Кърджали миналата година.

Още снимки
 Прочитания: 2155 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign