Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

3000 порции ашуре бяха раздадени днес в Кърджали

 10 Декември 2011

Близо 3000 порции ашуре бяха раздадени днес в Кърджали на Пазара на производителите. За поредна година "Денят Ашуре" се организира съвместно с община Османгаази, Бурса. По този повод тук пристигна зам.- кметът Мехмед Чобан на побратимената турска община. Гости на празника бяха също кметът инж.Хасан Азис, председателят на Висшия ислямски духовен съвет Шабанали Ахмед, районният мюфтия Бейхан Мехмед и енорийският свещеник отец Петър.
Месец Мухаррем е известен сред мюсюлманите като месеца на Ашурето. Според мюсюлманския календар Хиджра десетото число от този месец е “Денят Ашуре”. Според преданията, търсейки начин да нахрани вярващите, които се качили на кораба му, пророк Нух /християнският Ной/ призовал всички да изсипят в голям съд наличната храна, с която разполагат, за да приготвят ястие. От продуктите в съда се получило ашурето. То се раздава на близки, приятели и комшии без разлика каква религия изповядват
Когато се казва ашуре в България, сигурен съм, че хората се сещат за Кърджали. Защото истинското ашуре се провежда тук на пазара. Този празник е на всички кърджалийци, независимо дали са мюсюлмани или християни. Смисълът на този ден е, че тук не само живеем заедно, но и можем да споделяме най – истинските човешки радости заедно. Затова и нашето послание, което отправяме към всички хора в България и на Балканите е, че Денят ашуре обединява хората, независимо от тяхната религия и етнос в името на разбирателството и човешкото добруване, каза кметът инж. Хасан Азис.
Този празник на Ной, който е общ за мюсюлмани, християни и евреи ни дава добър урок, че трябва да живеем заедно без разлика на раса, вяра и народност. Ашурето в Кърджали остана, защото всички тук осъзнаваме, че всяка троха е ценна, всеки поздрав, независимо на какъв език е, дали казваме гюнайдън или мерхаба, е ценен.Това е важно особено във време на икономическа беднота. Ашурето дава най - важния урок за разбирателство, за толерантност и взаимно уважение между хората, независимо дали са турци, българи, арменци, цигани, сподели отец Петър. Кърджалийци бяха поздравени и от зам.- кмета Мехмед Чобан на побратимената на Кърджали община Османгази, Бурса и от председателя на Висшия ислямски духовен съвет Шабанали Ахмед.
След приветствията гости и домакини заедно раздадоха от сладкото ашуре на дошлите за празника хора от Кърджали и околните села. Тази година празникът ашуре се отбелязва за пети път, а за първи казани с вкусното ястие от Кърджали бяха изпратени до съседните общини Черноочене, Момчилград и Джебел.
Още снимки
 Прочитания: 1903 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign