Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Ниязи Шакир подаде оставка, Раиф Мустафа е новият председател на Общинския съвет

 15 Декември 2011

След тайно гласуване и на балотаж, с 21 гласа „за” в 41-местния местен парламент, за негов председател бе избран общинският съветник от ДПС Раиф Мустафа. Другият претендент за шефското място от ПП „ГЕРБ” Илия Илиев събра 9 гласа в своя подкрепа. Повторното гласуване отчете още 2 недействителни бюлетини от общо 32 гласували общински съветници. До избор на нов председател на Общинския съвет се стигна след като стария Ниязи Шакир подаде оставка, която бе приета.
На днешното заседание групата съветници от БСП състояща се от 7 съветника не участва във вота, като председателят й Милко Багдасаров прочете от трибуната на форума декларация, в която за пореден път заяви твърдата си опозиционна позиция в Общинския съвет и не по-малко категоричния отказ от заемането на председателски и заместник-председателски постове от страна на социалистите.
Преди това, под председателството на стария председател на Общинския съвет Ниязи Шакир общинските съветници гласуваха състава на постоянните комисии за мандат 2011-2015 година. Те са 10 на брой като 6 от тях се оглавяват от ДПС, 2 от ГЕРБ, 2 от БСП.
Преди подаването на оставката си Ниязи Шакир се обърна към съветниците с думите: „Когато поех тази пост, имах отговорност към колегите общински съветници от моята група, към моите избиратели, към моите приятели от Кърджали. Винаги съм държал да бъда принципен, ясен и точен. Днес аз подавам оставка и заявявам ясно и точно, защото искам, когато утре изляза на улицата да съм с високо вдигнато чело, да бъда коректен и честен към моите синове, и към всички вас: Аз съм партиец от 20 години и изповядвам ясната и принципна позиция, а именно - когато има решение на висшия орган, аз да го изпълня. Ето затова си подавам оставката”.
Ниязи Шакир благодари на всички, които са му гласували доверие. „Между вас има перфектни професионалисти и хора и се надявам, че новият председател ще се възползва от техните знания, за да може новият Общински съвет да бъде полезен на гражданите на Кърджали”, каза още подалият оставка председател на местния парламент.
След избирането му за председател на Общинския съвет Раиф Мустафа каза в словото си пред съветниците: „През този мандат сме готови да довършим всички големи инфраструктурни проекти и се надявам всеки един от вас да даде своя дял за това. Наложително е да насочим нашите усилия към реализирането на инвестиционна програма, която да подобри живота на всеки. Все още не са реализирани редица проекти като газификацията на града, довършване на цялостната програма за канализация и водоснабдяване по селата, цялостното ремонтиране на улиците и пътищата в общината, благоустрояване на парковете и др. В тази насока ни предстои актуализиране на общинската програма за развитие на общината в условията на тежка финансова криза. Като председател на Общинския съвет, като един от вас, ще се постарая всички въпроси от компетенциите на Общинския съвет да намерят своевременно своите решения. Ще дам възможност за инициатива на нашите съграждани. Ще създам механизъм за отчитане на изпълнените решения. А целта е да увеличим ефективността от работата на законодателния орган.”
Раиф Мустафа се обяви за прозрачност и информираност в действията на Общинския съвет. Това щяло да стане чрез организиране на ежемесечни приемни дни по квартали, населени места и в Общинския съвет. Новият председател обеща да положи усилия за постигане на синхрон между централната, местна власт и гражданските организации. Общинският съвет изцяло ще съдейства на кмета на общината за качествена реализация на всички идеи, допринасящи за развитието на района”, каза още Раиф Мустафа.

Още снимки
 Прочитания: 3433 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign