Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

„Ателието на Ридван” отваря врати в Арт галерия Кръг

 18 Декември 2011

На 19 декември (понеделник) от 18.00 часа в Арт галерия Кръг ще бъде представено „Ателието на Ридван” – първата самостоятелна изложба на местен дърворезбар в Кърджали. Ридван Мустафа е единственият майстор останал в града ни, а изложбата му включва резба, пластика, скулптура и дневник с ескизи на негови художествени проекти. Авторът ще покаже „на живо” пред публика в Артгалерията някои от тайните на дърворезбата, за да почувстват участниците в събитието атмосферата на истинското ателие. Той работи с 90 броя длета и използва новите технологии при художествената обработка на дърво, съчетана с изяществото на българската класическа дърворезба и ориенталската орнаментална традиция.
Ридван Мустафа е наследил занаята от дядо си Шефкет Расим от Генерал Тошево. Завършва дърворезба в Средното художествено училище по приложни изкуства в Котел, а от 1983 г. се преселва да живее в Кърджали. Работил е в Кукления театър и в МДТ „Кадрие Лятифова”, а от 2005 г. е член на Задругата на майсторите на народни художествени занаяти. Най-мащабната му творба са масивните портални врати с дърворезба в хотел „Язовир Кърджали” в Енчец. Негови дърворезби и художествени пластики са собственост на частни колекции в България, САЩ и Южна Африка.
Сред творбите в изложбата могат да се видят 4 големи розетки за таван с диаметър от 1,20 м до 2,00 м, фигурални пластики, резбовани кутии за бижута, декоративни пана, ръчно изроботени и струговани дървени чинии, изделия от чам, орех, череша и елша, подходящи за интериора на съвременните жилища и офиси.

Още снимки
 Прочитания: 1961 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign