Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

На Богоявление отец Петър хвърли кръста от скутер, кметът го подкара

 06 Януари 2012

С тържествена богоявленска света литургия, отслужена в храма „Свети Георги Победоносец” в Кърджали от енорийския свещеник отец Петър започна днешния празник – Йордановден. Малко след 10 часа литийно шествие бе поведено от волски впряг към поречието на река Арда - между пасарелката и новият мост, където се състоя и ритуалът по хвърлянето на кръста.
И тази година енорийският свещеник отец Петър и кметът на Кърджали инж. Хасан Азис успяха да изненадат жителите и гостите на града. Те „яхнаха” нискокубиков скутер, направиха богоявленска обиколка на Водното огледало, стигайки до шлюзовете до Веселчанския мост и се върнаха до точката на стартиране, откъдето отец Петър хвърли кръста във водите на Арда. Над 50 човека – млади, здрави момчета и мъже се гмурнаха да го вадят под погледа и аплодиранията на стотици кърджалийци, които бяха дошли да станат свидетели на ритуала, независимо от падащия дъжд. Сред тях беше и трикратно достигналия до християнския символ през минали години Антон Чолаков. Този път обаче той не успя да се пребори. До християнския символ пръв достигна 22-годишният Величко Карабоюков, студент в Националната спортна академия.
Всички участници в надпреварата за кръста получиха по 20 лева. За празника градоначалника поздрави всички кърджалийци и миряните дошли за ритуала по хвърлянето на кръста. „С тазгодишния ритуал се опитахме да изпълним със съдържание логото на община Кърджали, а именно „Почитай миналото, гради бъдещето”, коментира пред журналисти кметът инж. Хасан Азис, визирайки волския впряг и скутерите, порещи Арда по Водното огледало в чертите на град. „Водното огледало може и трябва да се използва за спортни цели”, каза още градоначалникът и изрази надежда, че много скоро политико-съдебната сага с него ще приключи.
Традиционно послание към празнуващите направи и отец Петър.
Въпреки дъжда и лошото време много кърджалийци дойдоха край Арда за да се включат в празничният богоявленски ритуал. За поредна година във водите на Арда свето кръщение приеха и две деца. Кръщението бе извършено от борда на скутера, където заедно с отец Петър бяха и четири годишната Божидара и малкият две годишен Христо.


Още снимки
 Прочитания: 2423 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign