Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Среща на кмета с архитекти очерта визията на Кърджали

 17 Януари 2012

Работна среща с представители на камарата на архитектите проведе снощи кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис. Подобен форум се провежда за трети път в началото на всеки нов мандат. Идеята е общинско ръководство и архитекти да очертаят приоритетите за градоустройствено развитие през следващите 4 години.
Градоначалникът декларира, че общинското ръководство е готово приоритетно да работи с представителите на кърджалийската гилдия, не само като добри специалисти, но и като хора познаващи духа на Кърджали.
Основните позиции на общинското ръководство бяха анонсирани от главния архитект на общината Петя Назърова. Тя представи съществуващите разработени технически планове, както и възможностите за кандидатстване по оперативни програми за реализирането им. Три от основните проекти на общината са общия градоустройствен план, околовръстния път и западния ситуационен път, наречен от арх. Назърова Панорамен. Главният архитект уточни, че разработката на последния е все още в много ранна фаза, но възможната му реализация не би трябвало да се пренебрегва, тъй като пътя преминава през малки населени места, които трябва да се впишат в общата туристическа визия на областния център.
Във срещата участва и архитект Иван Димчев, автор на общия градоустройствен план. Според него интересен е факта, че в условията на криза Кърджали демонстрира доста активен живот и развитие, нехарактерни за другите градове от ранга на Кърджали. Реката вече се е превърнала в градообразуващ елемент, който изисква вниманието на архитектите.
Архитект Димчев изтъкна и недостатъци в градоустройственото развитие на Кърджали, продиктувани от връщането на имотите в квартал „Възрожденци” и невъзможността да се балансира между частния и държавен интерес. Сред сериозните проблеми са тези, свързани с комуникациите, все още затворения бул. България и възможността за изнасянето на транзитните превози извън очертанията на града, проблем който ще бъде решен с околовръстния път. Архитект Димчев обстойно разгледа и възможността за разработването на интегрираните планове за развитие.
Свои мнения и предложения изказаха и други представители на Камарата на архитектите в Кърджали. Арх. Светослав Луков изтъкна острата нужда от очертаването на пешеходна зона и според него в такава може да бъде превърната улица „Републиканска”.
Архитект Таня Катранджиева остро разкритикува проекта за Парк „Арпезос-Север” като изтъкна, че той няма да изиграе нужната и търсената градоустройствена роля, но не даде конкретни предложения. Тя каза, че има още много работа да се извърши, за да се превърне Водното огледало в атракция и привлекателен център за гостите на града.
Архитект Елисавета Вакавлиева бе на обратното мнение като изтъкна важността на парковете и зелените площи в града, както и значението на водното огледало, което тепърва ще играе важна роля за привличането на туристи в родопския град. Тя обърна внимание и на друга зелена точка в Кърджали, а именно – парк Горубсо и намиращия се там Младежки дом. Според нея той е в изключително занемарено положение и трябва да с положат грижи за реанимирането му. Арх. Вакавлиева дори предложи да участва безвъзмездно в това начинание.
По време на срещата кметът инж. Хасан Азис получи и упреци, че събира архитектите само по веднъж – в началото на всеки мандат. Както и че на кърджалийската гилдия не се възлагат конкретни задачи във връзка с благоустрояването и градоустройството. На тях той отвърна, че не веднъж е предлагал на кърджалийските архитекти списък с обекти за разработване, в който всеки е могъл да „намери себе си” с предложения и разработки, но не е имало ответна реакция.
Работната среща бе колкото тясно специализирана, толкова и широкоспектърна откъм идеи. Те ще бъдат обобщени от общинското ръководство за очертаване на бъдещата градоустройствена визия на Кърджали.


Още снимки
 Прочитания: 2275 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign