Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджалийци се поклониха пред освободителите

 20 Януари 2012

С рецитал на любими за поколения българи Вазови стихове за Русия започна днес тържеството в Кърджали по повод 134 години от влизането в града на руски военен отряд, командван от ген.Фьодор Чернозубов през януари 1878 г. Край Паметника на руския воин в градинката пред храм “Св. Георги” се събраха много граждани, представители на различни институции и патриотични организации.
Благодарствен молебен за загиналите руски, финландски и румънски войници и български опълченци, загинали по време на Руско –турската освободителна война, отслужи отец Петър Гарена. Организатор на общоградското честване на паметната дата 22 януари бе Клуб “Приятели на Русия”в Кърджали. Председателят Иван Колев припомни важни моменти от събитията, случили се преди 134 г. и поздрави събралите се пред паметника на руския воин.
Сред гостите на общоградското честване бяха зам. - областният управител на Кърджали Асен Тюрдиев, представители на Общинска администрация Кърджали, Военния сектор и Военния клуб, директорът на РИМ Павел Петков, общественици, ученици, граждани. С приветствени думи към присъстващите се обърна и Виктор Метьолкин първи секретар в Посолството на Руската федерация у нас.
В знак на признателност пред героизма и саможертвата на руските воини бяха поднесени много венци и цветя от Клуб “Приятели на Русия”, руската общност в Кърджали и Посолството на Русия в България, от Община Кърджали, от учебни заведения, културни институции, Тракийско дружество “Д. Маджаров”, отделни граждани.

Още снимки
 Прочитания: 2123 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign