Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Изкупуват последните бали тютюн в община Кърджали

 19 Януари 2012

Изкупуват последните бали тютюн в община Кърджали. Стопаните са доволни от средната изкупна цена, която варира от до 5,50 до 6, 50 лв.на кг, почти двойно повече от предходната година.
„По време на кампанията фирмите просто молеха производителите да си продадат тютюна. Приемаха продукцията в гаражи, отиваха на място. Изкупен е целият договориран тютюн”, каза Юсеин Раим - гл. специалист в отдел „Стопанска политика” в община Кърджали. По думите му миналогодишната реколта е била най- добрата от 2002 г. насам. Неплатимото количество в максулите е само 4-5 %, докато в предишни години е стигало до 50 %. Търговците сключвали договори в момента на изкупуването, а плащането ставало в рамките на три дни
Специалистите очакват ръст на тютюнопроизводството през 2012. Прогнозите са, че където има условия за поливане като поречието на р.Перперешка, в районите на Стремци, Миладиново, Мост, Глухар, Опълченско увеличението на засетите площи може да достигне 20-30 %.
Друга причина за очакваното възраждане на традиционния поминък е тежката икономическа криза и голямата безработица. В селата никой не иска да инвестира в нови производства. Кметове споделят, че в някои райони са се увеличили стопаните, които търсят земя под наем от общинския поземлен фонд.
През 2011 г. тютюнопроизводителите в община Кърджали са били малко над 1000. Традиционно четири фирми изкупуват тютюн в района. Близо 60 % от продукцията се приема от „Сокотаб” и „Мeссириан-България”, а останалото от „Кърджали –Табак” и „Плевен БТ”.
След закриване на Регионално звено на Фонд „Тютюн” в общината се съхраняват регистрите на тютюнопроизводителите от 2007 до 2011 г. На база подадени заявления при кметовете вече е готов и Регистърът за миналата 2011 г. „Това ще улесни издаването на удостоверения на стопаните и ще им спести много време и нерви за разкарване по службите”,коментира Юсеин Раим.Още снимки
 Прочитания: 2218 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign