Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Два проекта за Перперикон очакват старт през 2012-а

 25 Януари 2012

Очаква се през тази година да стартира изпълнението на два проекта свързани с археологическият комплекс Перперикон. Подробности за тях по време на пресконференция тази седмица даде кметът на община Кърджали.инж. Хасан Азис. Той поясни, че решението на МС, взето в началото на тази година, за безвъзмездно предоставяне на терените, в които е разположен Перперикон, са тясно свързани с проектното предложение на общината на стойност над 3 000 000 лева. Терените са с обща площ от 514 322 кв. м. Проектното предложение вече е одобрено по Оперативна програма „Регионално развитие”. Чрез него ще бъде укрепен скалния масив и изградена туристическа инфраструктура на паметника.
Съгласно решението на Министерски съвет областният управител трябва да сключи договор с кмета на община Кърджали и предаването на имотите да бъде организирано в рамките на месец. След приключване на процедурата по прехвърлянето им, община Кърджали ще стопанисва Археологически комплекс „Перперикон” за срок 5 години след приключване на дейностите по изпълнението на проекта.
Община Кърджали очаква в най –скоро време и покана за подписването на Договор за безвъзмездна финансова помощ, след което ще започне реализирането на проекта.
Вторият проект е свързан с реставрирането и експонирането на Античен и средновековен град Перперикон. Това е проектът, който община Кърджали подготви, за да може да получи наградата от един милион лева и осребри спечеления миналата година чек в надпреварата на вестник „Стандарт” –„Чудесата на България”.


 Прочитания: 1674 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign