Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Съветниците одобриха идеята за честване на „100 години свободен Кърджали”

 26 Януари 2012

2012 година да бъде обявена за година на Кърджали във връзка с навършването на 100 годишнината от освобождението на града по време на Балканската война, а също и да стане център на честванията по този повод, предложи общинският съветник Милан Миланов по време на сесията на местния парламент. Той препоръча да се създаде организационен комитет начело с кмета и заместник-кмета по култура, съветници, общественици, шефове на творчески съюзи, които да подготвят цялостна програма за отбелязване на годишнината.
Трябва да поканим водещи творци в Кърджали отбеляза Миланов. Той поиска да се създаде специален фонд за дарения, в които да се набират средства за мероприятията, за да не се натоварва общинския бъджет. В подкрепа на фонда се обяви общинската съветничка от ДПС Елван Гюркаш, която обаче уточни, че заедно с бюджета ще бъде приета и културната програма на община Кърджали, в която е включена и годишнината от освобождението. Според нея не би трябвало да се натоварва общинския бюджет с допълнителни разходи за по-мащабна кампания.
Кметът Хасан Азис подкрепи идеята. „Ние вече сме започнали работата по организирането на този организационен или инициативен комитет. Желанието ни е той да подготви и провеждането на научна приложна конференция за историята на Кърджали. Нашето голямо желание е да имаме на тази база и написана от историци и общественици 100-годишна история на Кърджали, която да стане факт в края на тази или началото на следващата година” , каза градоначалникът.
В крайна сметка бе решено направените предложения да бъдат оформени документално и внесени за разглеждане на февруарската сесия. Подкрепа за приемането им бе изказана още днес в залата на местния парламент.


 Прочитания: 1718 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign