Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Местният парламент прие с единодушие отчета на обществения посредник

 26 Януари 2012

Общинските съветници приеха с пълно единодушие отчетния доклад на обществения посредник на община Кърджали Хакиф Емин за 2011 година. Със същото единодушие той бе избран за общински омбудсман преди три години. По мнение на общинските съветници това доказва, че тази длъжност е необходима и работеща в рамките на общината, а Акиф Емин е точният човек, който може да я изпълни със съдържание.
„През 2011 г. в приемната на Обществения посредник на Община Кърджали са постъпили 251 устни и 118 писмени жалби. В сравнение с предходната 2010 г. има спад в броя на устните сигнали от 297 на 251, а писмените жалби са се увеличили от 106 на 118 бр. Общо от началото на мандата на Обществения посредник до днес са приети 1090 устни сигнала и 354 писмени жалби. Всички те са получили консултация, отговор или решение от Обществения посредник”, се отчете пред местните парламентаристи на днешната сесия Хакиф Емин.
По думите му с една трета е нараснал броят на жалбите, свързани със собствеността на гражданите. Два пъти е намалял броят на сигналите, отнасящи се до административното обслужване на кърджалийци. Появиха се жалби за нарушаване на обществения ред и сигурност. Лек спад се отбелязва при сигналите за социални проблеми. „Завишение имаме при жалбите в сферата на образованието, културата и други обществени услуги на гражданите. Най-голям брой жалби се подават във връзка с образование, култура и други обществени услуги на гражданите, както и за проблеми свързани със собствеността им”, каза още обществения посредник.
Според него особено болезнен е проблемът със земите по т. нар. параграф 4, дадени навремето за „самозадоволяване ”. Тези земи са облагородени от ползвателите им. Днес,общините им ги продават на много високи цени, които те не могат да си позволят да заплатят. По съществуващото днес законодателство, ползвателите губят парцелите, защото нямат средства да участват на търгове. „Това е явна несправедливост, която може да се поправи със законодателни промени. В противен случай,тези облагородени земи ще се превърнат отново в пущинаци”, смята Хакиф Емин.
От законодателни рамки се нуждае и функционирането на мобилните оператори в страната. В институцията Обществен посредник на Община Кърджали е постъпила подписка от над 300 души. Те са търсили възможност, както да прекратяват свободно договорите си, така и да запазват старите си номера. „От името на Сдружението на Обществените посредници в страната внесохме предложение в парламента. То бе уважено и бяха направени съответните законодателни промени”, подчерта омбудсманът на Кърджали.
Мандатът на Хакиф Емин приключва през октомври т.г. А ето и изказалите се в подкрепа на доклада и на неговия вносител общински съветници:
Милан Миланов, БСП: „За тези които не знаят, институцията обществен посредник съществува все още в малко общини. Чест прави че Кърджали има такъв. В предишния мандат г-н Емин бе избран с пълно мнозинство. Получавал е и продължава да получава много добра оценка, както от предишния, така и от сегашния национален омбудсман, което говори достатъчно категорично и точно за неговата работа. Аз мисля че ние трябва да приемем този отчет. Освен това нека благодарим на г-н Емин за неговата работа и да му пожелаем здраве и както досега да върши работата си като обществен посредник”.
Марин Мухтаров, независим: „Много добър доклад, много работа е свършена. От хората, с които съм контактувал, никой не е казал една лоша дума за г-н Емин. Те са изключително доволни от работата на институцията, която представлява. Струва ми се, че трябва с чест да посрещнем въпросния доклад”.
Расим Муса, ДПС: „Като бивш кмет и като народен представител, мога да кажа, че имаме нужда от такъв обществен посредник. Радвам се, че оценката на обществеността е добра. Това показва, че избора на ДПС е бил удачен. Групата съветници от ДПС приема и подкрепя този отчет”.
Огнян Иванов, ГЕРБ: „Г-н Емин беше избран с пълно единодушие от тогавашния Общински съвет. Той оправдава изцяло това наше доверие. Освен да му пожелаем да е жив и здрав и да продължава в същия дух”.
Раиф Мустафа: „Аз лично познавам г-н Акив Емин и мисля, че с избора му, ние сме улучили точния човек”.


 Прочитания: 2017 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign