Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

„Гласувай за Перперикон” на среща с кмета инж. Азис

 26 Януари 2012

Инициативният комитет „Гласувай за Перперикон”, създаден по време на националната кампания „Чудесата на България”, се срещна с кмета на Кърджали инж. Хасан Азис по повод изказаното от него съмнение, че обещаните един милион лева за второто място на кърджалийското светилище в класацията няма да бъдат предоставени изобщо.
Учениците от ХІ г клас на СОУ „Петко Рачов Славейков”, които са инициатори и главни участници в кампанията за гласуване за Перперикон и Татул, заедно с председателката на инициативния комитет Нешка Шопова, в присъствието на общинските съветници Милко Багдасаров и Георги Кючуков, осъществиха откровена среща с кмета Азис и омбудсмана на Кърджали Хакиф Емин. Обсъдиха „одисеята” по кандидатстването на Община Кърджали с проект пред Министерството на културата за усвояване на спечеления милион, още повече, че през месец март бе връчен символичен чек с личния подпис на премиера. Общината кандидатства с напълно одобрен технически проект за информационен и посетителски център, който не е одобрен и се налага стартирането на цялата процедура отново за всички необходими разрешителни, свързани с разработения нов проект за консервация и реставрация на Перперикон. Проектът е внесен в Министерството на културата, очаква се неговото одобрение, вкл. от Министерството на финансите.
Общите опасения, изразени на срещата както от кмета, така и от името на инициативния комитет, включват съмнението, че кампанията е била една пиар акция, която е възможно да не бъде осъществена изобщо, още повече, че тече нова бюджетна година. Твърдото намерение, изразено от двете страни, включва общи действия и алармиране на институциите до успешното усвояване на легитимирания с подпис милион. Нараства съмнението, че от класираните на първите 10 места обекти единствено Созопол ще получи обещаните средства.
Гражданският инициативен комитет пое ангажимент да проучи как стои въпросът с класирания на четвърто място Татул, кметът се ангажира със същото от своя страна, за да се обединят усилията и на двете общини. Още през следващата седмица предстои повторна такава среща, през която да се подготвят писма до министерствата, а най-вероятно и общо лично посещение и разговор със съответните министри.
Омбудсманът Хакиф Емин обеща своето съдействие на всички нива, вкл. чрез националния омбудсман, като увери учениците, че е техен партньор и ще почука на всички врати, но ще достигне до положителното разрешаване на ситуацията

Още снимки
 Прочитания: 1614 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign