Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Соломон Паси откри Месеца на Америка в Кърджали

 02 Февруари 2012

Председателят на Атлантическия клуб и бивш външен министър Соломон Паси откри Месеца на Америка в града. Проявата се организира от местното дружество „Приятели на САЩ“ и Клуба на американските възпитаници /US Alumni Club/ със съдействието на Посолството на САЩ в София и община Кърджали. Партньори са Атлантическият клуб, Корпусът на мира, Комисия Фулбрайт, Фондация Приятели на Чикаго, вестник „Нов живот“ др. Присъстваха представители на бизнеса, неправителствения сектор, общественици, местни творци, преподаватели, ученици, журналисти.
“Кърджали е един от градовете с най-много значими американски символи в страната като ул.“Вашингтон”, бизнес- център “Пентагон”, наши ученици се обучават в побратимения град Елхард. Там преди няколко години бе открит парк “Кърджали”, сподели кметът инж. Хасан Азис.Той допълни, че през 100- годишната история на града след неговото освобождение, двайсет години са свързани с отношенията между двата народа. Областният управител Иванка Таушанова пожела проявата да стане традиционна, защото така ще се връщаме към основните демократични ценности, които САЩ са завещали на съвременния свят.
Председателката на дружество „Приятели на САЩ“ Валентина Иванова сподели, че Кърджали е много свързан с Америка.Тя припомни, че в началото на прехода тук са получавани различни помощи от САЩ. Много са и доброволците от Корпуса на мира, работили в областта, не са малко и местни специалисти, обучавали се по различни програми в Америка.“Нашата проява е насочена към създаване новата визия на Кърджали като град отворен към света”, каза В.Иванова.
По време на своята лекция „Америка и България – за бизнеса и младите хора“ Соломон Паси заяви, че в момента ние имаме забележителни отношения със САЩ и те са стигнали своята кулминация след присъединяването ни към НАТО и с отварянето на американските бази на наша територия. Според него след реализирането на най-голямата американска ивестиция у нас в мини Марица-изток, сега трябва да се използва предстоящата визита на държавния секретар Хилъри Клинтън, за да получи България поръчката за реновация на вертолети МИ-17, която е за близо един милиард долара.
Бившият дипломат №1 се обяви за повече интеграция в Европа и на Балканите. По думите му естественото развитие на южните Родопи е към Бяло море. Затова е нужна нова инфраструктура със северна Гърция, защото само така може да се преобрази икономически региона. “Имаме нужда от повече интеграция”, заяви Паси и припомни, че като външен министър е работил за удвояване на граничните ни пунктовете с Гърция.Още снимки
 Прочитания: 1700 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign