Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Организират скринингово измерване на костна плътност

 07 Февруари 2012

На 13 и 14 февруари 2012 г. Асоциация „Жени без остеопороза“ със съдействието на община Кърджали организират скринингово измерване на костна плътност за пенсионерите от клубовете и всички други желаещи, които се интересуват какво е състоянието на костите им. Измерването ще се проведе в Клуба на инвалида, на ул. „Екзарх Йосиф“, блок „Момина сълза“ на 13 февруари 2012 г. от 13.30 до 16.30 часа и на 14 февруари 2012 г. от 9.30 до 16.30 часа. При тези измервания пенсионерите ще могат да се възползват от предоставената преференциална цена от 5 лева.
През 2011 г. Асоциация „Жени без остеопороза“ спечели грант на Международната фондация по остеопороза в памет на Линда Едуардс за проекта „Не е късно да спрем остеопорозата“.
Целта на проекта е да информира възрастните хора за рисковете от фрактури вследствие чупливост на костите; да ги запознае с възможности за избягване на паданията чрез упражнения за укрепване на мускулите, прием на витамин Д и осигуряване на безопасни условия за придвижване у дома и на улицата. В домовете за възрастни хора в страната, както и в редица пенсионерски клубове ще бъдат организирани кампании за определяне на риска от остеопороза с Едноминутния тест на Международната фондация по остеопороза и ще бъде проведено скринингово изследване на костната плътност. Специалисти по физикална и рехабилитационна медицина и общопрактикуващи лекари по места ще предоставят практически съвети на участниците и ще насочват рисковите пациенти към специализирана медицинска помощ за диагностициране и лечение на заболяването. Проектът ще обхване 15 000 възрастни хора в 28-те региона на страната за период от две години.
Във връзка с реализацията на проекта на 13 февруари 2012 г. от 9.30 до 12.30 часа ще бъде извършено измерване на костната плътност на живеещите в Дома за стари хора в гр. Кърджали, като за тях измерването ще бъде безплатно, за сметка на проекта.


 Прочитания: 2005 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign