Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Ученици атакуваха дрогата на информационна среща

 13 Февруари 2012

Днес в ОДК се откриха поредица от информационни срещи под мотото „Животът е безценен! Не го заменяй за дрога”. Събитието се организира като част от проект „Информирани и здрави” на Министерството на здравеопазването. Тук то бе осъществено със съдействието на община Кърджали, РЗИ-Кърджали и ПИЦ към общинския съвет по наркотични вещества. Неговият председател Сезгин Бекир даде начало на инициативата. Веднага след това започна първата среща с ученици от СОУ „П.Р. Славейков”, СОУ „Йордан Йовков” и други училища в областния град.
В рамките на информационната среща с тях бяха излъчени информационни филми, разпространяваха се листовки и брошури, съдържащи информация относно вредите от употребата на различните видове психотропни вещества, помощ и подкрепа в предприетите стъпки към промяна, кризисни интервенции и насочване към програми за лечение и психосоциална рехабилитация. От 13,00 часа събитието беше изнесено и в Професионална гимназия по икономика – гр.Кърджали.
Всички участници попълниха и анкети на тема „Намаляване употребата на психотропни вещества сред младите хора”.
По данни на привантивно-информационния център в Кърджали най-често употребяваното психотропно вещество е марихуаната. Все повече младите хора посягат и към твърдия алкохол, и то не за да избягат от действителността, а за да се забавляват максимално и издържат големи натоварвания. Това сочи изследване, направено през 2010 година сред ученици от 9 до 12 клас в община Кърджали и Момчилград.
Статистиката сочи, че в България се запазва тенденцията за нарастване на употребата на психотропни вещества, като 8,6% от българите на възраст 15 – 64 г. са употребили психотропни вещества поне веднъж в живота си. При младите хора, между 15 и 34 г., процентите нарастват на 16. Именно в млада възраст употребата на наркотични вещества може да има най-сериозни и дълготрайни последици.

Още снимки
 Прочитания: 1805 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign