Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Обсъдиха Проектобюджет за 2012 година

 14 Февруари 2012

Макро икономическата рамка на Бюджет 2012г. на община Кърджали е 37 млн. 434 хил. лв. В сравнение с предходната година почти няма промяна, стана ясно по време на общественото обсъждане проведено снощи в залата на Бизнесинкубатора. Независимо от финансовата криза общината запазва данъчната тежест с изключение на такса смет за гражданите, коментира главният финансист Валентин Иванов. Той подчерта, че е гарантирано запазването на нивото и качеството на обслужване на гражданите, както и числеността на персонала, който се финансира чрез общинския бюджет като делегирани държавни и местни дейности.
Това е антикриззисен, рестриктивен и ограничителен бюджет по отношение на разходната част, коментира в рамките на обсъждането кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис. По думите му бюджетът е направен в условия на икономическата криза, свиване на държавната субсидия и събираемост на данъци в рамките на 75-80 %.
Условията, в които работим, налагат да планираме много добре приходите и бъдем много внимателни по отношение на разходите, подчерта градоначалникът.
През 2012 година Инвестиционната програма на община Кърджали планира 5 748 204 лв. за изграждане на обекти на територията на общината. Средствата са осигурени от няколко източника, в това число 673 хил.лв. от фонд „Приватизация”, 897 хил. лв. целева субсидия от републиканския бюджет, 4 173 504 лв. – собствени средства и такива от продажба на новотрайни активи -3 млн. 130 хил. лв. През 2012 г. общината очаква около 15 млн. лв. собствени приходи.
Близо два часа продължи общественото обсъждане на проекто Бюджет 2012 на община Кърджали. В залата на Бизнесикубатора бяха кметът инж. Хасан Азис и всичките му заместници, председателят на местния парламент Раиф Мустафа, общински съветници от всички политически групи, общественици. В дискусията, преминала в конструктивен тон, гражданите отправиха много питания.
Жители от кв. Студен кладенец настояваха да се реши окончателно въпроса с ремонта на бившата ДГ „Мир” и общежитието на строителния техникум. Предложиха да се пусне допълнителна автобусна линия до ДКЦ и болницата и се премахне нерегламентираното сметище в района Техномаркет. Живущите от блокове „Балатон” предупредиха, че ако не се предприемат спешни мерки с канализацията на сградите, може да се стигне до нежелани и опасни последици. За по-добро уличното осветление, преасфалтиране на ул. „Чернозубов”, „5 декември” и „Родопи”, оформяне на „детелината” на входа на Кърджали, се обявиха представители на кв. Байкал. Жител на кв. Гледка попита кмета и екипа му кога ще приключи цялостното покриване на дерето и открит предвидения парк. Млади хора от кв. Веселчане поискаха нова детска площадка, други настояха да се заделят в бюджета повече средства за спортната база. Участници в дискусията коментираха, че във време на криза трудно може да се постигне заложената сума от приватизация
По време на обсъждането бе направено предложение да се даде публичност на некоректните длъжници към общината - фирми и физически лица за последните 2-3 години. Поискана бе финансова помощ от общината при разширение на хоспис „Добролюбие” към областната болница.
Инж. Хасан Азис благодари на участниците за проявената активност в общественото обсъждане на проекто Бюджет 2012. Подчерта, че са направени много добри предложения и коментира възможностите за включването им в общинската програма. Градоначалникът обяви, че общината вече има изготвен проект за ДГ „Мир”. На дневен ред е и решаване въпроса с жилищни блокове „Балатон” като на първо време за необходимите 300 хил.лв. ще се кандидатства пред Междуведомствената комисия при бедствия и аварии към МС. Кметът съобщи, че за поддръжка на спортната база и провеждане на спортни прояви са заделени 423 000 лв.

Още снимки
 Прочитания: 1802 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign