Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Читалище „Обединение 1913” е включено в енциклопедията „Възрожденски читалища”

 15 Февруари 2012

НЧ „Обединение 1913” Кърджали е включено в енциклопедия „Възрожденски читалища” на издателство „Богианна”, която наскоро излезе от печат. Енциклопедията е уникална по своя характер и отразява миналото и настоящето на читалищните организации, възникнали в периода от 1856 г. до началото на Първата Световна война. По изключение в нея са включени и читалища с по-млада биография, но съхранили възрожденските идеали и останали защитници на гражданското общество у нас. Накратко са отбелязани историята на читалището, имената на основателите, председатели на настоятелството и съвременни читалищни дейци, които в настоящия момент съхраняват и обогатяват вековната читалищна традиция.
Материалите в тома не са редактирани, а са публикувани в автентичен вид, така, както са изпратени от самите читалища. В изданието са включени не само родолюбивите дружества на територията на днешна България, а и тези, които през Възраждането са основавани в пределите на земите, населени предимно с българи.
Повод за отпечатването на книгата е желанието да се разкрие във възможно най-концентриран вид ролята и значението на читалищните организации за съхраняване на българската национална идентичност и на гражданското общество у нас през годините назад.


 Прочитания: 2205 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign