Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Психиатри и психолози споделят опит срещу стигмата към психичноболните

 17 Февруари 2012

Днес в Кърджали се проведе Конференция под надслов „Психология, психиатрия, психосоциална рехабилитация” с участието на мениджъри на психично-здравни и социални услуги от Психиатрични болници, Центрове за психично здраве, Дневни центрове и Защитени домове, и потребители на социални услуги. Научният форум бе открит в 13 часа в залата на Дома на техниката. Той се организира от Сдружение за психосоциална рехабилитация "Орфей" гр.Кърджали в партньорство с Държавна психиатрична болница - гр.Кърджали и Община Кърджали.
Модератор на конференцията е видният психиатър доц. Д-р Георги Койчев. Преди той да даде старт на презентациите, към участниците се обърна директорът на психиатричната болница в Кърджали д-р Дамян Гетев: „Нашето общество има въйпиюща нужда от грижа за психично болните. И по време на социализма, и по време на демокрацията, те продължават да бъдат едно малцинство, което има нужда от все по-голяма подкрепа на цялата държава. Те не са само медицинска грижа. Психичната болест нарушава комуникацията на личността с обществото тотално. Затова цялото общество е длъжно да се занимава с техните проблеми”.
Участник в конференцията с презентация на тема „Повече социални услуги - по-достоен живот” бе секретарят на община Кърджали Сезгин Бекир. От свое име и от името на кмета инж. Хасан Азис той поздрави участниците в конференцията. „Убеден съм че днес ние ще споделим различен опит, който ще може да се мултиплицира и всеки тук да си тръгне с идея, която може да реализира на практика като психиатър, психолог, социален работник или като служител в държавната администрация. Важното е, че всички ние заставаме зад една кауза за преодоляване на психиатричната стигма в нашето общество, защото хората, които страдат от психични заболявания заслужават много по-добър живот и отношение, както към тях, така и към техните семейства”.
За смисъла на подобни форуми и полезността от споделения опит говори и доц. Д-р Георги Койчев. Той подчерта своя дългогодишен опит в прилагането на трудотерапията за хората с психични проблеми, нейното благотворно въздействие върху тях.
Конференцията е част от проект „Деинституционализация чрез изграждане на център за социална рехабилитация и интеграция на хора с психични проблеми „ОРФЕЙ”. Изпълнението на проекта създадава възможности за подобряване на жизнените условия и качеството на живот на хора с психични проблеми, и разширява възможностите им за реадаптация към извънболнична среда, както и за самостоятелно функциониране.
В рамките на конференцията днес се организира и Ден на отворени врати в Център за социална рехабилитация и интеграция „Орфей”, където посетителите можеха да видят изделия от клиенти на центъра.

Още снимки
 Прочитания: 3087 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign