Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

След бурни дебати приеха отчета на Бюджет 2011 и новият Бюджет за 2012-а

 21 Февруари 2012

Две бяха най-горещите точки в дневният ред на вчерашното заседание на общински съвет Кърджали. Близо час продължи дебата по обсъждането и приемането на уточнения годишен план и отчет за изпълнението и приключване на Бюджет 2011. В крайна сметка той бе приет с 21 гласа „за”, 11 „Против” и 7 „Въздържали се”.
Въпреки, че по своята същност съветниците от БСП не подкрепиха отчета, те гласуваха въздържали се. Като причината за това председателят на групата Милко Багдасаров посочи крайно негативното отношение на държавното управление към общините и най-вече на тези, които не са доминирани от ГЕРБ.
Групата общински съветници от ГЕРБ категорично отказаха да подкрепят отчета на бюджета за 2011 година, като основното им обвинение към администрацията бе свързано с лоша финансова дисциплина и пренасочване на средства, които не са включени в план-сметката на община Кърджали за миналата година.
Изказвания по дебатираната тема направиха и от групата съветници на ДПС, които подкрепиха отчета на Бюджет 2011, мотивирайки се с изключително сложната икономическа ситуация, свързана с кризата.
От своя страна кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис определи миналогодишния бюджет като преходен в условията на криза, дефицитът като натрупан от 2009 година насам, който поставя община Кърджали в златната среда на общините в България. Градоначалникът не отрече, че много от планираните програми не са се изпълнили, но също така отправи упрек към управляващите, че са спрени не малко от проектите, започнати преди управлението на ГЕРБ.
Не по-малко разгорещени дебати предизвика и обсъждането на проекта за Бюджет 2012 на община Кърджали.
„Това е един нов мандат, съвсем различен от предишните и независимо от трудните времена би следвало да подкрепим този бюджет, да имаме по-малко политическо говорене и повече действия”, коментира независимият общински съветник д-р Марин Мухтаров.
И този път основните критики към бюджета бяха отправени от общинския съветник от ГЕРБ Огнян Иванов. По думите му Бюджет 2012 е „един пробит, дебалансиран бюджет”, а община Кърджали е на път неизбежно да фалира. В мотивите за твърденията си той посочи като пример дълга за пазара към банка Алианц, който се превръщал в неизменна част от разходната част на план-сметката.
От БСП заявиха, че трябва да бъде подкрепен бюджета, но предупредиха, че са завишени очакванията в приходната част и в тази връзка много предпазливо трябва да се правят разходите.
Обобщение на всичко казано в залата направи отново кметът инж. Хасан Азис. По думите му Бюджет 2012 не е строго политически, както са се опитали да го определят част от общинските съветници, а широко обществен. Бюджетът е силно ограничен и консервативен в разходната си част, а в приходната трябва да бъде активен, дори агресивен, подчерта градоначалникът. По отношение на апокалиптичната картина, обрисувана от ГЕРБ инж. Азис заяви, че такава е била правена и в предишни години от тях, но като се погледне назад във времето нещата все пак са се случвали и се случват.
В крайна сметка Бюджет 2012 бе приет с гласували 22 общински съветници „за” , 9 „против” и 7 „въздържали се”.
Неговата макро рамка е 37 434 000 лева.


 Прочитания: 1776 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign