Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Центърът за хора с психични проблеми „Орфей” преминава към Община Кърджали

 29 Февруари 2012

Днес, 29 февруари, приключи изпълнението на проекта по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007 – 2013 г. „Деинституционализация чрез изграждане на Център за социална рехаблилитация и интеграция на хора с психични проблеми „Орфей”. Реализацията му стана по Схема за предоставяне на безвъмездна финансова помощ „Социални услуги за социално включване”. Той се осъществяваше от Сдружение „Орфей” гр. Кърджали в партньорсктво с Държавна психиатрична болница – Кърджали и Община Кърджали.
Създаденият Център за социална рехабилитация и интеграция „Орфей” за лица с психични проблеми ще продължи да функционира и след края на проектните дейности. От утре той минава под шапката на Община Кърджали, която е направила необходимите постъпления към Агенцията за социално подпомагане за финансиране на услугата „Център за социална рехабилитация и интеграция” като делигирана от държавата дейност.
Общата цел, която си постави проекта бе да се създадат възможности за подобряване на жизнените условия и качество на живот на хора с психични проблеми и да се разширят възможностите им за реадаптация към извънболнична среда.
Проектните дейности стартираха през януари 2011 година. Центърът беше открит за работа с клиенти на 1 юни 2011-а. Два дни по-късно беше регистриран и първия клиент. До февруари регистрираните клиенти вече са 44.
Към Центъра е създаден „Социален клуб”, изпълняват се различни програми като „Здравословен начин на живот”, „Рехабилитация на битови умения”, „Психиатрично консултиране” и „Психологично консултиране”, и др. Клиентите отбелязват заедно национални празници, рождени и именни дни, посещават музей, театър, галерия, ходят на екскурзии сред природата, както и до исторически обекти, придружавани от екскурзовод.

Още снимки
 Прочитания: 2179 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign