Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Мартенско дърво

 01 Март 2012

Уникално мартенско дърво цъфна в двора на най-голямото основно училище в град Кърджали „Св. Св. Кирил и Методий”. Накичено с едри пухкави мартеници, то събра радостните ученици на кръшно весело хоро. Мартенският ритуал за „измитане” на злото с метла и възтържествуване на доброто бе претворен от Селин и Елван от V”б” клас в класните стаи и училищния двор.
През последните февруарски дни възпитаниците на „Св. Св. Кирил и Методий” ентусиазирано изготвяха саморъчно мартенички за приказното дърво. Те не забравиха, че за този първи слънчев ден на март трябва да увият бели и червени нишки и за малчуганите от Дом „Майка и дете” в град Кърджали.
С радостни възгласи и възторг учениците от втори клас на централното градско училище се отправиха към дома. Много мартеници и сладки пити занесоха на чакащите ги с нетърпение деца. Те отвориха вратите и на Дома за стари хора в областния град. Закичиха със своите мартеници и възрастните ни съграждани, които десетилетия наред им предаваха първомартенската традиция.
Възпитаниците от трети клас на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, пременени в красиви народни носии, уважиха днес Областна и Общинска администрация – Кърджали и Регионалния инспекторат по образование. Те изненадаха приятно работещите там, като освен традиционните мартенички им поднесоха пожелания за здраве, късмет и добрини.

Още снимки
 Прочитания: 2021 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign