Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Статия на ученик от Кърджали в сп. ”Математика”

 01 Март 2012

Статия на Иван Герганов, деветокласник в английска паралелка на СОУ „Петко Рачов Славейков”, е публикувана в бр.1 от тази година на престижното сп. „Математика”. Стойностната разработка на ученика е по тема от комбинаториката. Статията „Преброяване върху целочислена решетка” заема цели седем страници на специализираното издание. Преди няколко дни със същата тема Иван спечели първо място на националния етап на международния конкурс „Математика и проектиране” в категорията „Математиката като наука”. Следва международният етап на конкурса през май в Москва.
Друга предстояща изява на Иван е през март на международната конференция на младите математици EUROMATH 2012, на която тази година домакин е София. Докладът му ще бъде изцяло на английски език. Темата е за едно уникално приложение на теорията на разбиванията при разрешаването на комбинаторен проблем за правилен многоъгълник.
След това през април е главното състезание в България за годината, за което Иван се готви вече от няколко месеца. Това е ученическата секция на пролетната конференция на Съюза на математиците в България. Тогава, съгласно националния календар на Министерството на образованието, младежта и науката, ще се проведе Националният конкурс за ученически проекти по математика, информатика и информационни технологии. На този конкурс пред жури от БАН си дават среща най-добрите ученически разработки в България за годината в областта на математиката, информатиката и информационните технологии. Научен ръководител на „шампиона” от Кърджали е ръководителят на Школата по математика при СОУ „Петко Рачов Славейков” Вълчо Милчев.


 Прочитания: 1655 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign