Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

На 3 март кърджалийци се поклониха пред паметта на загиналите за Освобождението

 04 Март 2012

Хиляди кърджалийци се стекоха на трети март пред Паметника на освободителите в градската градина, за да участват в тържествения ритуал по случай националния празник на Р България 3 март. Два лъча се вляха в празничното множество – единия тръгна от Паметника на руския воин в попската градина, където признателни жители на града поднесоха венци и цветя. Вторият лъч, по-многолюдният, тръгна от Дома на културата под звуците на градската духова музика и воден от гвардейския отряд на ГПЧЕ „Христо Ботев”. Училищни блокове дефилираха по бул. „България”, до Паметника на Освободителите. И тържеството започна.
Започна с изключително впечатляващ танц на младите гвардейци, оживял от застиналата групова композиция на застинали войни със саби в ръце. Венци и цветя пред паметника на освободителите поднесоха от името на кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис, председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа, областния управител Иванка Таушанова, народните представители Неджми Али от ДПС, Цвета Караянчева и Моника Панайотова от ГЕРБ, независимият общински съветник д-р Марин Мухтаров, представители на обществени и браншови ортанизации, политически партии, неправителствени организации и още стотици граждани, участващи в тържеството.
Слово за освобождението на България, Санстефанския мирен договор, подвига на освободителите и загиналите за свободата на България, признателността към саможертвата им произнесе кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис. В него той припомни, че 2012 година е годината, в която Кърджали и Източните Родопи честват един век от своето освобождение, което ще бъде отбелязано на 21 октомври.
„Много пъти и по различни поводи, съм споделял с вас, мои съграждани, дълбоката ми убеденост от необходимостта да се противопоставяме на всеки опит да ни разделят по етнически, религиозен и друг признак. Знам, че Конституцията не позволява това, но опасността въпреки всичко съществува. Затова ви моля да се върнем в детските си и ученически години и да си припомним, че сме седели двама по двама на чиновете, независимо дали аз съм Хасан, а ти си Иван. Че заедно в училищния двор сме празнували 3 март и 24 май и заедно сме пяли „Тих бял Дунав се вълнува”. Нека си спомним онези години, когато заедно сме чели „Апостолът в премеждие” и заедно сме се радвали на неговата находчивост и смелост”, каза в словото си кметът на Община Кърджали Хасан Азис.

Още снимки
 Прочитания: 1969 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign