Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Военният историк полк. Станчев изнася лекция за освобождението на Кърджали

 07 Март 2012

В рамките на програмата за честванията на 100 години от Балканските войни и Освобождението на Кърджали, на 10 март във Военния клуб в областния център полк. доц. д-р Станчо Станчев ще изнесе лекция на тема „Освобождението на Кърджали и Родопите”. Началото на проявата е предвидена за 17.30 часа. Преди нея, заедно с организаторите Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса и Община Кърджали, полк. Стенчев ще поднесе цветя пред Паметника на освободителите в градската градина.
Полк. Станчо Станчев е ръководител на секцията „Военна история и поуки от практиката” във Военна академия „Г. С. Раковски”. Той е един от организаторите на международната научна конференция „100 години от Балканските войни – ретроспекции и проекции”, която ще бъде открита на 5 октомври, деня на началото на Балканската война. В организацията на конференцията са включени градовете Стара Загора, Благоевград, Велико Търново и Кърджали.
„Идеята ни е - да обхванем колкото се може повече места и символично да свържем действията на Българската армия - от една страна, насочена към Тракийския операционен театър, от друга страна - действията на Седма Рилска дивизия в Македония и по-специално, освобождението на Пиринска Македония преди 100 години”, казва пред Агенция „Фокус” полк. Станчев.
Предвижда се след това – програмата да продължи в Кърджали. Там директорът на Регионалния музей организира конференция, която ще продължи от 9-ти до 11-ти октомври и ще бъде свързана с освобождението на града, казва още военния историк.


 Прочитания: 1872 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign