Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кметска среща търси отговор ще бъдат ли изплатени заплатите в ОЦК

 07 Март 2012

Стотици работници от ОЦК дойдоха в двора на Бизнесинкубатора в Кърджали днес, за да участват в инициирана от кмета на общината инж. Хасан Азис среща, провокирана от напрежението и стачката в предприятието. Причината както е известно е неизплащането на работните им заплати с месеци наред. Стана ясно, че същата взривна ситуация цари в Мадан и Рудозем, затова и в днешната среща участват техните заместник-кметове Бисер Минчев и Недко Кулевски.
На поканата на инж. Хасан Азис откликнаха още народният представител Димчо Михалевски, синдикатите в лицето на председателите на регионалните структури – Иванка Караколева на КНСБ и Магдалена Ахчиева на Подкрепа, председателят на федерация „Металурзи” към КТ Подкрепа Людмил Павлов, общински съветници от местния парламент и много, може би над 200 работници от металургичното предприятие, искащи работните си заплати.
Както се и очакваше, собственикът на ОЦК не дойде на срещата, в нея участва изпълнителния директор на „Интертръст Холдинг”АД Роберто Младенов. Холдингът е мажоритарен собственик на „ОЦК” АД.
Стана ясно, че от месец октомври 2011 г колективът на ОЦК не получава редовно трудовите си възнаграждения. Средствата се дават стъпаловидно и в рамките на 60 процента от размера им, което не позволява на работниците да напуснат на основание неизплатени заплати. През октомври заработката си са взели едва 32 души, през ноември - 250, през декември - 397.
Работниците за пореден път заявиха, че искат пълно изплащане на забавените им възнаграждения и обявиха, че за разрешаване на ситуацията се надяват на съдействие от държавата.
Председателят на федерация „Металурзи” към КТ „Подкрепа” Людмил Павлов коментира,че очаква днес да се вземе политическо решение и собственика на предприятието най-накрая да изплати изцяло заплатите на работниците.
От своя страна кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис, заяви, че очаква днес собствениците на ОЦК много ясно да заявят кога ще бъдат изплатени заплатите на протестиращите и какви ще бъдат стъпките за развитието и бъдещето на предприятието.
За кризисната ситуация, която не е само в ОЦК-Кърджали, говориха и заместник-кметовете на Мадан Бисер Минчев и на Рудозем Недко Кулевски.
За пореден път синдикатите в лицето на председателят на КНСБ тук Иванка Караколева и Магдалена Ахчиева – лидер на Подкрепа, подкрепиха стачкуващите в техните искания. Г-жа Караколева обвини ръководството на ОЦК, че действа на принципа разделя и владей, като дава заплати на едни работници, а на други не. Тя бе категорична, че всички ще бъдат единни в протеста си до изплащането на всички трудови задължения.
От своя страна лидера на синдикат Подкрепа тук Магдалена Ахчиева попита представителя на Холдинга, къде екипящото строителство на новия цинков завод и обещаните инвестиции.
В отговор изпълнителният директор на „Интертръст Холдинг”АД Роберто Младенов предложи на работниците в ОЦК да им бъдат изплатени 60 процента от задълженията, което ще стане 3 дни преди обявената дата от протестиращите за започване на работа. Останалите 40 процента от задълженията, заедно с текущите такива да бъдат издължени в рамките на 2-3 месеца след започване на работа, е предложил още Роберто Младенов.
Пред участниците в срещата народният представител Димчо Михалевски ясно заяви, че едно предприятие не може да се ръководи така. Той предложи да се сезират данъчните органи и икономическа полиция и да се проверят сметките на фирмата. Защото, по думите му загубите на ОЦК са плод на самото металургично предприятие. На входа и на изхода на предприятието са все хора на холдинга, конкретизира Михалевски и се обърна към Роберто Младенов с думите: „Ако не можете да управлявате, обявете предприятието в несъстоятелност или го националирайте.”
Народният представител предложи на двата синдиката да се направят списъци на хората, които имат кредити и им е спрян тока или при тях е дошъл съдия изпълнител, за да може да се съдейства на хората пред банките за разсрочване на кредитите им.
Към 16,30 днес, срещата инициирана от кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис за разрешаване на ситуацията в ОЦК все още не бе приключила.
По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов в Кърджали се очаква да пристигне и министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов Неговата задача е да съдейства за разрешаване на проблемите между работниците в „Оловно-цинков комплекс - Кърджали” АД и ръководството на частното дружество, възникнали заради забавените с месеци заплати.Още снимки
 Прочитания: 1974 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign