Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Биолчев идва в Кърджали с книга за Антарктида

 13 Март 2012

На 15 март от 18.00 часа в малката зала на НЧ „Обединение 1913” в Кърджали по покана на Регионалния исторически музей съвместно с читалището ще гостува Боян Биолчев. Той ще представи книгата си "Антарктида - окото на Космоса". От десетките томове, посветени на ледения континент, Биолчев твърди, че е препрочитал най-много и с най-голям интерес своя. Писателят твърди, че неговото четиво е коренно различно от останалите. Не е пътепис, а резюме на най-интересните впечатления от приключенията в Антарктида, където е бил два пъти – през 2001 и 2004 г.
В тази книга Антарктида е очаквано студена и неочаквано забавна. Находчиво жанрово определена като реалити роман, „Антарктида - окото на космоса" стъпва върху документалната основа на една реална експедиция до ледения континент, но разгръща сюжетите си по начин, който приближава текста до романовото, прави от разказаното трудно определима смес от фикция и факт. Така Антарктида е разказана увлекателно, остроумно и мъдро - защото през поредицата комични случки за овладяването на природата от хората читателят неминуемо стига до посланието, че където и да отиде, човек пренася своя свят, сътворен от, собствените му недостатъци и просветления.
Боян Биолчев е автор на над 200 научни публикации, както и на десетки статии в печата с общокултурна и публицистична насоченост. Автор е на над 20 белетристични книги. Сред най-известните му книги са: "Очите плачат различно", "Сатурнов кръг", "Държавата Урария", "Сладко нищо", "Мираж под наем", "Градината на чичо Блум", "Амазонката на Варое".
Негови романи и разкази са преведени на няколко европейски езика. Сценарист е на 6 игрални и 2 документални филма.

Още снимки
 Прочитания: 1710 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign