Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Стартира газифицирането на Кърджали

 14 Март 2012

В петък 16 март ще бъде даден старт на един дългоочакван проект, а именно газифицирането на Кърджали. Новината съобщи днес на брифинг кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис. 10 километра ще е трасето, което ще преминава през Кърджали. То се включва в първия етап от реализирането на проекта. На втория етап ще могат да бъдат направени отклонения на газопровода, с което газта ще достига и до битовите абонати.
Инвестицията е в размер на 5 милиона лева и ще бъде направена от оператора за Южна България „Сити газ”. По думите на кмета в началото на новия отоплителен сезон кърджалийци ще могат да се отопляват с газ, а това се отнася за административни сгради, училища, детски градини и предприятия. В настоящият момент в по-големите административни сгради, учебни заведения и институции се работи с течно гориво. Газифицирането им ще доведе до 30-40 процентно намаление на разходите. Инвестицията, която трябва да бъде направена за преминаване на друг вид гориво ще бъде изплатена в рамките на един отоплителен сезон, подчерта градоначалникът пред медиите.
Новата придобивка ще повиши стандарта на живот на кърджалийци, ще изиграе роля за привличане на нови инвеститори в областния град.
Кметът инж. Хасан Азис очерта и трасето, по което ще преминават тръбите на газопреносната мрежа. В района на село Седловина ще бъде направена базова станция, от където ще се захранва главния газопровод в града. Той ще преминава покрай ОЦК, ще пресече река Зимзеленска, ще премине през цялата зона на ул. „Язовирска”, след това ще се отклони през ул. „Бистрица”, ще премине по улица Капитан Петко Войвода, а от там ще се насочи по ул. „Булаир” и премине през бул. „България”, като стигне до ул. „Ген. Чернозубов”. По думите на градоначалника трасето е проектирано така че да може да обслужва една голяма част от главните потребители на газ – Бентонит, ОЦК, Професионалната гимназия по строителство, ДКТ „Димитър Димов”, училища и други.


 Прочитания: 1607 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign