Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Цялостен туристически продукт предлага община Кърджали

 15 Март 2012

До десет дни ще заработи културно-информационният център до стадиона. Това е част от разработвания от община Кърджали цялостен туристически продукт, чийто фундамент е скалният град Перперикон, съобщи на пресконференция кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис. В Центъра ще бъдат назначени трима служители, които ще информират и насочват туристите от страната и чужбина към туристическите дестинации предлагани на територията на общината. Вече е разработен и специализиран туристически сайт на община Кърджали.
Освен това в подножието на Перперикон са монтирани 6 павилиона и предстои да се постави пропусквателно устройство, през което туристите ще могат да разглеждат Перперикон само след като си закупят билети. Постъпилите средства ще се събират във фонд изцяло предназначен за развитието и популяризирането на туризма.
Освен тези компоненти на цялостният туристически продукт, вече е в ход и работата по проект „Перперикон – Дом на богове и хора“ на стойност 3,8 млн. лв., който се реализира по Оперативна програма „Регионално развитие”. Тече процедурата за избор на изпълнител, съобщи кметът на Кърджали Хасан Азис.
До февруари 2014 г. ще бъдат укрепени развалините и скалите на Акропола, Свещеният дворец и подходът към него. Ще бъде изградена мрежа от пешеходни пътеки и площадки, от които ще могат да бъдат разглеждани и снимани забележителностите на Акропола. Нощем Перперикон ще е осветен художествено.
За туристите ще направят възстановка на винено-огнен обред. Десет холографски изображения ще дават представа за най-интересните обекти от комплекса през различни епохи. В Историческия музей ще бъде направена специална експозиция за Перперикон. В сайта на музея виртуалната експозиция ще е още по-богата и разнообразна.
 Прочитания: 1731 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign