Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Тръгна газификацията на Кърджали

 16 Март 2012

Минути след 14 часа започна церемонията по първата копка на най-новата придобивка за жителите на град Кърджали, а именно Обект ”Газификация на община Кърджали”, Подобект ”Газоразпределителна мрежа на гр.Кърджали”-първи етап.
Гости на събитието бяха народния представител Неджми Али и бившият народен представител Ахмед Юсеин, зам.-областният управител Есат Садък, председателят на общинския съвет на Кърджали Раиф Мустафа, общественият посредник Хакиф Емин, енорийският свещеник Отец Петър Гарена и районният мюфтия Бейхан Мехмед, общински съветници, представители на бизнеса, граждани.
Като символичен домакин на събитието приветствие към всички отправи кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис, който не скри своето удовлетворение от това че Кърджали става един от малкото газифицирани градове в страната.
„Тогава, когато нашата страна и Кърджали се намират в криза, тогава когато говорим за опасност от съкращаване на работни места, когато над нас е надвиснала опасността от закриване на цели предприятия и работниците не получават работни заплати, ръководството на общината работи в една друга посока, а това е подобряването на условията за инвестиции в Кърджали”, каза в словото си кметът инж. Хасан Азис. Той припомни, че идеята за газифицирането на Кърджали датира отпреди двайсетина години, но във времето не е била реализирана. По думите му до края на тази година изграждането на 10-километровото трасе от първия етап на газоразпределителната мрежа в рамките на града ще даде възможност на големите потребители да преминат на отопление с газ. Синьото гориво ще осигури до 30-40 на сто намаляване на разходите за отопление на обществени и публични сгради, училища, детски градини, здравни заведения, предприятия, подчерта още градоначалника. Инж. Азис не пропусна и факта, че с газификацията на Кърджали ще се спомогне за намаляването на вредните емисии във въздуха, почвите и водите.
Гостите и гражданите на Кърджали, присъстващи на церемонията бяха поздравени и от народния представител Неджми Али с думите, че с газификацията градът се превръща наистина в европейското лице на България.
Изпълнител на проекта за газифицирането на Кърджали е „Ситигаз България” ЕАД, а за първата копка тук бяха д-р инж.Александър Кожухаров, председател на Съвета на директорите на дружеството и члена на борда на директорите Франческо Рипа.
„Реализирането на този проект ще даде големи възможности за развитие както на промишления, така и на комуналния и битов сектор”, каза пред присъстващите инж.Александър Кожухаров. Той благодари на община Кърджали за подкрепата оказана през всичките години до началото на проекта и използва възможността да се извини предварително за неудобствата, които ще бъдат причинени на кърджалийци в рамките на изграждането на газопреносната мрежа.
Отец Петър и районният мюфтия Бейхан Мехмед благословиха бъдеща придобивка, след което бе направена и първата копка за газификацията на Кърджали. Лентата прерязаха кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис и д-р инж.Александър Кожухаров, председател на Съвета на директорите на „Ситигаз България”.
Още снимки
 Прочитания: 2364 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign